Tuulilasi

Tesla Model 3:n akku jopa 80 kWh − EPA-dokumentit paljastavat lisää tietoja


Yhdysvaltojen viranomaisten EPA:n papereista on selvinnyt, että Tesla Model 3:n akku on peräti 80 kWh kokoinen. Tämä on enemmän kuin aiemmin on arveltu.
Teksti Max Lange
Kuvat Tesla

Vaikka Tesla on jo virallisesti paljastanut odotetun Model 3:n, auton tarkoista teknisistä tiedoista tiedetään toistaiseksi vielä hyvin vähän. Yhdysvaltojen ajoneuvojen ympäristömääräyksiä hallitsevan viraston EPA:n dokumenteista on paljastunut kuitenkin uusia tietoja.

EPA:n Tesla Model 3:sta käsittelevä dokumentti kertoo, että auton akun energiakapasiteetti on 230 Ah ja sen volttimäärä 350 V. Tästä voidaan laskea auton kWh-määräksi 80,5. Tämä lukema on akun kokonainen kapasiteettimäärä, mutta sitä ei voi suoraan verrata siihen, paljonko auton akkua voi oikeasti ladata.

Litiumioniakustojen kemiallisen rakenteen vuoksi akun kapasiteetin yläpäästä leikataan yleensä hieman pois, jotta akun elinkaari olisi pidempi. Elon Musk oli aiemmin ilmoittanut, että Model 3:een mahtuisi vain 75 kWh akku. Tämä voi periaatteessa edelleen pitää paikkansa, sillä 75 kWh voi olla aidosti käytettävissä oleva akun energiamäärä.

80 kWh akku tarkoittaa Model 3:n tapauksessa kuitenkin sitä, että noin 45 000 dollarin hintaluokassa autolla ei ole oikeastaan minkäänlaista kilpailijaa. Toki tämä koskee Model 3:n kalliimpaa Long Range -mallia. Chevrolet Bolt aka Opel Ampera-e maksaa tätä hieman vähemmän, ja samalla sen akun kapasiteetti on vain 60 kWh. 35 000 dollaria maksavan perus Model 3:n akun tarkka kapasiteetti ei ole vielä selvillä.

Lähde: Electrek

Julkaistu: 8.8.2017