Tuulilasi

Tesla julkistaa sähköisen rekkansa ensi kuussa – rekkakuskeille huono uutinen


Tesla aikoo julkistaa syyskuussa ensimmäisen rekanveturinsa, Tesla Semin. Samalla siitä aiotaan tehdä täysautonominen.
Teksti Max Lange
Kuvat Tesla

Tesla ensimmäinen rekanveturi saattaa muuttaa kuljetusalaa voimakkaasti. Alalla ollaan skeptisiä sähköisen voimalinjan toimivuudesta raskaissa ja etenkin pitkän matkan kuljetustöissä. Elon Musk on jo aiemmin paljastanut Semistään, että siinä käytetään lukuisia Model 3:n sähkömoottoreita, ja siinä on paljon enemmän vääntöä kuin yhdessäkään dieselmoottorissa.

Sähköautovalmistaja ei kuitenkaan aio jättää Tesla Semin ominaisuuksia vain siihen, vaan rekanveturista halutaan tehdä heti täysautonominen. Tämä tarkoittaa, että Tesla Semi voisi kuljettaa lasteja itsekseen ilman kuljettajaa. Tämän vaikutukset olisivat massiiviset kuljetusalaan, sillä työpaikkojen häviämisen lisäksi se mullistaisi tavan, jolla tavarat kulkevat.

Kun rekassa ei ole kuljettajaa, ei myöskään kuljettajien työaikoja tarvitse määritellä. Täysautonominen rekka voi kuljettaa tavaraa yötä päivää ilman taukoja. Tietenkin kun kyseessä on sähköinen rekka, pitää sen pysähtyä lataamaan säännöllisin väliajoin. Ilmeisesti Tesla laskee sen varaan, että latausajat ovat kuitenkin lyhyempiä kuin rekkakuskien taukojen vaatimat pysähdysajat.

Täysautonomisuuteen viittaa Teslan hakema ajolupa Nevadan ja Californian viranomaisille, jotta Tesla voisi testata tulevan rekkansa autonomisia ominaisuuksia tieverkolla muun liikenteen joukossa. Lupaa haetaan erityisesti ilman kuljettajaa toimiviin ajoihin, mikä on merkille pantavaa.

Muskin mukaan Tesla rekanveturi voisi päätyä tuotantoon noin 18–24 kuukautta julkistamisensa jälkeen, eli vuonna 2019.

Lähde: Electrek

Julkaistu: 10.8.2017