Terveysuutiset: Naisten verenpainemittaus valehtelee, harrastukset ylläpitävät muistia
Terveys ja hyvinvointi
Terveysuutiset: Naisten verenpainemittaus valehtelee, harrastukset ylläpitävät muistia
Ilmiö saattaa selittää sen, että naiset sairastuvat sydän- ja verisuonitautioireisiin miehiä useammin, vaikka verenpaine näyttäisi olevan samalla tasolla.
Julkaistu 21.10.2022
Apu Terveys

Naisten verenpaine valehtelee

Olkavarresta tehty verenpainemittaus saattaa antaa naisille todellista alhaisempia lukemia. Tutkimuksessa verenpaine mitattiin sekä olkavarresta että suoraan valtimosta. Vaikka naisten ja miesten paineet olivat olkavarresta mitattuna samalla tasolla, valtimolukemat olivat naisilla noin 6 elohopeamillimetriä korkeampia. Naisten verenpaine oli siis todellisuudessa korkeampi.

Eroa selittää paljolti pituus. Naiset olivat keskimäärin lyhyempiä kuin miehet, ja mittaustulokset erosivat eniten lyhyillä potilailla. Ilmiö saattaa selittää sen, että naiset sairastuvat sydän- ja verisuonitautioireisiin miehiä useammin, vaikka verenpaine näyttäisi olevan samalla tasolla.

Muista harrastukset!

Melkein mikä tahansa vapaa-ajan harrastus auttaa ehkäisemään muistisairauksia. Meta­analyysin perusteella lukeminen, kirjoittaminen, käsityöt, radion kuuntelu, television katselu, pelien pelaaminen ja musiikkiharrastukset pienentävät dementiariskiä 23 prosenttia. Fyysiset harrastukset, kuten kävely, pyöräily, jooga, tanssi ja kuntosaliharjoittelu, vähentävät sairastumisvaaraa 17 prosenttia.

Järjestötoiminta, vapaaehtoistyöt, osallistuminen uskonnollisiin tilaisuuksiin, kyläily ystävien ja sukulaisten luona sekä muut sosiaaliset harrastukset laskevat muistisairauksien riskiä 7 prosentilla verrattuna samanikäisiin, joilla ei ole näitä harrastuksia.

Ikä, sukupuoli ja koulutustaso eivät näytä vaikuttavan yhteyteen. Analyysissa yhdistettiin 28 tutkimuksen ja yli 2 miljoonan ihmisen tiedot.

Kommentoi »