Terveystiedot omiin käsiin
Terveys ja hyvinvointi
Terveystiedot omiin käsiin
Omista voimassa olevista rokotuksista on vaikea ottaa selvää, ellei ole itse pitänyt niistä kirjaa sitten kouluvuosien.
Julkaistu 9.10.2014
Apu

On kummallista, että meidän jokaisen terveystiedot ovat hajallaan eri hoitopaikkojen tiedostoissa. Omista voimassa olevista rokotuksista on vaikea ottaa selvää, ellei ole itse pitänyt niistä kirjaa sitten kouluvuosien. Harva on.

Suurta korjausliikettä valmistellaan paraikaa.

– Toivon, että vuoden päästä meillä olisi järjestelmä, jossa kuka tahansa voi mennä pankkitunnuksilla tarkastamaan terveystietojaan. Lisäpalveluna toimiva rokotushälytys lähettäisi tekstiviestin tai sähköpostin, kun esimerkiksi tetanusrokotus olisi syytä uusia, Anssi Mikola sanoo.

Hän on kansalaisaktivisti ja yksi puuhamiehistä Terveystieto.me-hankkeessa, jossa on mukana myös Yhteismaa ry.  

Jotta järjestelmä toteutuisi, tarvitaan vähintään 10 000 suomalaista, jotka pyytävät omat terveystietonsa eri järjestelmistä ja valtuuttavat tietojen siirron Taltioni.fi-palveluun tai muun vastaavan palvelun tietokantaan.

Hanke on jo aloitettu, ja parhaillaan kerätään rekisteriä siirtoa kannattavista ja osallistumaan halukkaista suomalaisista.

Jos osallistujia saadaan kasaan riittävästi, käynnistetään hankkeen rahoitus yhteisörahoituskampanja Mesenaatti.me-palvelussa.

Hankkeen ideologia pohjaa MyData-käsitteeseen, joka on saanut alkunsa Britanniassa. Termi painottaa ihmisten oikeutta hallita heitä itseään koskevia terveystietoja siinä missä kirjaston lainaushistoriaakin.

Lisätietoa: http://yhteismaa.fi/terveystieto/

Teksti: Riitta Heimonen

Kuva: Shutterstock

Kommentoi »