Mikä ihmeen terveysmetsä? Kainuun keskussairaalan vieressä avattiin terveysvaikutteinen luontoalue – Tästä on kyse
Terveys ja hyvinvointi
Mikä ihmeen terveysmetsä? Kainuun keskussairaalan vieressä avattiin terveysvaikutteinen luontoalue – Tästä on kyse
Kainuulaisen terveysmetsän tarkoituksena on tarjota luonnon hyvinvointia tukevia vaikutuksia kaupunkilaisille sekä etenkin sairaalan asiakkaille ja henkilö­kunnalle.
Julkaistu 9.11.2022
Apu

Kainuun keskussairaalan vieressä on metsä, jota kutsutaan Terveysmetsäksi. Sen avajaisia vietettiin lokakuun lopulla. Toinen terveysmetsä on Hyvinkäällä, mutta sen konsepti on erilainen.

Kainuulaisen terveysmetsän tarkoituksena on tarjota luonnon hyvinvointia tukevia vaikutuksia kaupunkilaisille sekä etenkin sairaalan asiakkaille ja henkilökunnalle.

– Metsän ja luonnon hyvinvointivaikutukset ovat tutkitusti todellisia. Kaupungin metsäalue rajautuu sattumoisin ­sairaalan tonttiin, mikä tarjosi mahdollisuuden suunnittelulle, Kainuun soten viestintäpäällikkö Terho Pekkala sanoo.

Sairaalanrinteen alueen on suunnitellut Luonnonvarakeskus yhdessä Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kunta­yhtymän sekä Kajaanin kaupungin ja vammaisneuvoston kanssa.

Terveysmetsässä on 200 metrin aistipolku, 750 metrin luontopolku ja noin kilometrin kuntoreitti. Aistikokemuksia potilaille tarjoavat luonnon äänet. ­Metsästä löytyy esimerkiksi pieni suo. Maisemaa hallitsee perinteinen kainuulainen kangasmetsä, josta löytyy muun muassa jäkäläkallioita.

– Terveysmetsään johtava esteetön kulkuväylä on puurakenteinen baana, jota ­pitkin pääsee metsälaavulle. Siellä on nuotiopaikka, ­Pekkala kertoo.

Esteettömyys on erityisen tärkeää potilaille, jotka eivät pääsisi muuten kulkemaan metsässä. Puurakenteisella reitillä voi kulkea pyörätuolilla tai erilaisin apuvälinein silloin, kun maa on sula. ”Aisti­pisteeltä” löytyy puurakenteiden keskelle syvätty kallio, jota voi ihailla kaikessa rauhassa penkillä istuen.

Jokaisessa risteyskohdassa on kyltti. Reitillä on kulkemista helpottavia kaiteita, luiskia ja tasanteita ja ohittaminen on tehty helpoksi.

– Talvella reitille ei pääse. Se vaatisi omat operaationsa, koska lunta Kainuussa riittää. Talvikunnossapito olisi melkoinen savotta, Pekkala sanoo.

Palaute on ollut kiittävää. Pekkalan mukaan pyörätuolilla liikkuvat lähtivät reitille heti, kun se aukesi.

– Kyllä tämä on selvästi ­ilahduttanut ihmisiä.

Odotettavissa on, että myös muut Suomen sairaalat kiinnostuvat terveysvaikutteisista luontoalueista.

Kommentoi »