Apu

Avun pääkirjoitus: Mitä jos terveydenhuollon huoltovarmuuteen suhtauduttaisiin kuin maanpuolustukseen?

Avun pääkirjoitus: Mitä jos terveydenhuollon huoltovarmuuteen suhtauduttaisiin kuin maanpuolustukseen?
Henkilöstön saatavuus on terveydenhuollon huoltovarmuuden kriittisin tekijä, vaikka työvoimaan liittyvät kysymykset ovat harvemmin esillä huoltovarmuuden yhteydessä, kirjoittaa toimituspäällikkö Miikka Järvinen.
Julkaistu: 10.1.2022

Miten Suomessa varaudutaan pahan päivän varalle? Ilmavoimille päätettiin hankkia 64 amerikkalaista F-35-hävittäjää 8,4 miljardin euron hintaan. Varusmiehiä koulutetaan vuosittain 22 000 suoraan reserviin.

Suomen huoltovarmuus on kuulemma kunnossa. Yksi esimerkki kriittisestä infrastruktuurista on autolauttaliikenne Itämeren yli. Kun sen viihteellisempi funktio karaokebaareineen joutui pandemian takia tauolle, rekkarahti jatkoi kulkuaan rapakon yli.

Kriittisyydestä kielii myös into, jolla viranomaiset ja tiedotusvälineet ovat syynänneet lauttareittien varrelta mökkitontteja ostaneiden henkilöiden kansalaisuuksia, liikesuhteita ja motiiveja.

”Tehohoitopaikkojen ja näytteidenottokapasiteetin turvaaminen on ollut kiinni osaavan henkilöstön riittävyydestä, ei laitteista tai tarvikkeista.”
Valtiohallinnon tarkastusvirasto VTV:n tarkastusmuistio 10/2021

Kesällä uutisoitiin lyhykäisesti, että Valtiohallinnon tarkastusvirasto VTV oli todennut Suomen suoriutuneen hyvin huoltovarmuuden turvaamisessa. Materiaalisessa puolessa ei ollut moittimista.

Vähemmälle huomiolle jäivät VTV:n muistion 10/2021 varoitukset siitä, että henkilöstön saatavuus on terveydenhuollon huoltovarmuuden kriittisin tekijä, vaikka työvoimaan liittyvät kysymykset ovat harvemmin esillä huoltovarmuuden yhteydessä.

”Tehohoitopaikkojen ja näytteidenottokapasiteetin turvaaminen on ollut kiinni osaavan henkilöstön riittävyydestä, ei laitteista tai tarvikkeista,” muistiossa todetaan.

Mitä jos terveydenhuollon huoltovarmuuteen suhtauduttaisiin yhtä vakavasti kuin maanpuolustukseen tai tavaraliikenteeseen?

1 kommentti