Tervemenoa!
Matkailu
Tervemenoa!
ARKISTON KÄTKÖISTÄ. Tarttuvatko taudit lennolla tai katuruuasta? Kannattaako malarialääke ostaa paikan päältä? Entä voiko hanavedellä pestä hampaat reissussa? Selvitimme totuuden yleisistä terveysmyyteistä.
Julkaistu 19.2.2014
Mondo

Tarttuvatko taudit lennolla tai katuruuasta? Selvitimme totuuden terveysmyyteistä.

Vatsavaivoja voi ehkäistä maitohappotableteilla

Tieteellistä näyttöä maitohappobakteerien tehosta on vähän. Tutkimusten mukaan suojateho jää alle kymmeneen prosenttiin. Vatsa­vaivat ulkomailla johtuvat pääasiassa maan yleisestä huonosta hygienia­sta tai herkkävatsaisilla maan erilaisesta bakteerikannasta. Vatsavaivoja voi ehkäistä parhaiten vanhoilla konsteilla: olemalla tarkka syömisten ja juomisten kanssa ja pesemällä kädet usein. 

”Intiassa sormi ei saa mennä suuhun”, toteaa matkailuun erikoistunut lääkäri Jukka Riutta lääkärikeskus Aavasta.

Ripulia estämään pitää hankkia antibiootteja

Moni ajattelee, että antibioottilääke kannattaa pakata matkalle mukaan ripulin varalta. Se on turha vaiva. Esimerkiksi ­Intiassa bakteerit kehittyvät antibiootteja nopeammin, eikä lääke tehoa niihin. Matkaripuli paranee itsekseen. Jos potilas alkaa kuumeilla eikä itse pysty huolehtimaan nesteytyksestään, hänen on kuitenkin päästävä lääkäriin.

Lentokoneessa sairastuu helposti

Lentokoneiden ­ilmanpuhdistus on niin tehokasta, että se ­nappaa myös virukset. Tartunnat eivät leviä lennolla, jollei satu istumaan sairaan ihmisen vieressä. Lento­koneen ilma kiertää ylhäältä alas eikä se juurikaan sekoitu matkustajien kesken. Ilma on koneessa kuiva, joten on normaalia, että limakalvot kuivuvat ja olo tuntuu tukkoiselta. Apteekista saatavat nenäsuihkeet auttavat ongelmaan.

Sen sijaan lentokentällä taudit leviävät helposti esimerkiksi turva­tarkastuksessa ja muissa tilanteissa ihmisten parissa. Yksi yleisimmistä matkalla tarttuvista sairauksista on influenssa. Riski on olemassa, koska jossain päin maailmaa on aina influenssa-aika, joten kannattaa harkita rokotuksen ottoa kotimaassa. 

Malarialääke kannattaa ostaa paikan päältä

Suuri osa Afrikassa ja Aasiassa myytävistä malarialääkkeistä on väärennettyjä, ja niissä on liian vähän vaikuttavaa ainetta. Malaria-alueille matkustettaessa lääke tulisi hankkia ja ottaa jo kotimaassa, vaikka hinta onkin kalliimpi. ”YK:n raporttien mukaan viikon matkalla Saharan eteläpuoleiseen Länsi-Afrikkaan malariahyttynen puree matkailijaa keski­määrin neljästi, joten tartunta on todennäköinen”, Jukka Riutta sanoo.

Oikein otettuna lääke suojaa malarialta lähes sataprosenttisesti, mutta moni pelkää sivuvaikutuksia. Lääkäri Riutta muistuttaa, että usein esimerkiksi vatsavaivoja luullaan malarialääkkeen sivuvaikutuksiksi, vaikka kyse on sopimattomasta ruuasta. Lääkekuuri saatetaan lopettaa liian aikaisin, jolloin sen teho jää pieneksi. Jotkut pelkäävät ottaa lääkettä ennakkoon, koska uskovat, että ennalta­ehkäisy heikentäisi mahdollista malarian hoitoa matkalla. Pelko on turha, Riutta vakuuttaa, ja ehkäisylääke kannattaa ottaa.

Hanavedellä voi aina pestä hampaat

Suuri osa viruksista ja bakteereista tarttuu jo hyvin pienestä määrästä. Jos haluaa pelata varman päälle, hampaita ei kannata harjata juomakelvottomalla johtovedellä. Esimerkiksi Egyptissä hanavettä ei pidä pistää suuhunsa lainkaan. Hanavedellä pestyt astiat ovat kuitenkin kuivuttuaan turvallisia, sillä bakteerit elävät kosteassa.

Paikallisesta keittiöstä saa ruokamyrkytyksen

Matkailuklinikka on tutkinut matkailijoiden ruokamyrkytyksiä. Ilmeni, että vatsapöpöjä saattoi saada kaikenlaisista ravintoloista, eivätkä paikallisten suosimat kuppilat olleet erityinen riski. Niissäkin raaka-aineet vaihtuvat usein, koska ruuan menekki on suurta.

Katukeittiöissä voi syödä enimmäkseen huoletta. Ruokamyrkytyksen voi tavallisesti saada vain, jos ruokaa ei ole kypsennetty kunnolla. Katukuppilassa voi itse seurata, valmistuuko ruoka luotettavasti. Heikon hygienian maissa tuore salaatti on pahin riski.  

Kommentoi »