Miten käy saattohoidon Terhokodissa? – Yt-neuvottelut koskevat koko henkilökuntaa – "Ennen hoito oli vähintään kaksi viikkoa, mutta tällä hetkellä suurin ryhmä potilaita on täällä kaksi päivää"
Puheenaiheet
Miten käy saattohoidon Terhokodissa? – Yt-neuvottelut koskevat koko henkilökuntaa – "Ennen hoito oli vähintään kaksi viikkoa, mutta tällä hetkellä suurin ryhmä potilaita on täällä kaksi päivää"
Ylilääkärin mukaan hoito on supistettu kahden päivän jaksoon.
Julkaistu 23.9.2020
Apu

Saattohoitoa tarvitaan monenlaisissa tilanteissa. On esimerkiksi kuolemansairaita syöpäpotilaita, joilla on pieniä lapsia, ja elämän loppuvaiheessa voi tulla vastaan hätätilanteita, jotka ovat lapsille traumaattisia.

Kuoleva ihminen voi myös asua yksinään. Silloin ei ole inhimillistä, että hän joutuisi viettämään elämänsä viimeiset hetket ilman toisen ihmisen seuraa.

Muun muassa sellaisia tilanteita varten on Terhokodin saattohoito, sanoo Terhokodin ylilääkäri Annika Riska Avulle.

Helsingin Lassilassa sijaitsevan arvostetun saattohoitokodin toiminnan jatko on vaakalaudalla.

Koko Terhokodin henkilökunta yt-neuvotteluissa

Terhokoti aloitti viime viikolla yt-neuvottelut, jotka koskevat 41 ihmistä eli koko henkilökuntaa. Terhokodin 17 vuodepaikasta on tänä vuonna ollut keskimäärin käytössä 11 vuodepaikkaa. Käyttöaste on 65 prosenttia, kun se vuonna 2013 oli sata prosenttia.

Terhokoti tiedotti, että Husin tekemien lähetteiden määrä on viime vuosina vähentynyt ja että potilaita lähetetään Terhokotiin entistä myöhemmin. Enemmistö Terhokodin potilaista tulee Husin alueelta lähetteellä.

Riska katsoo suurimmaksi ongelmaksi sen, että hoidon tämänhetkinen vuorokausimaksu on liian matala erityistason saattohoidon kuluihin nähden. Terho-säätiö on tukenut hoitokuluissa, mutta nyt rahat alkavat olla lopussa.

– Potilaiden hoitoajat ovat muuttuneet. Ennen hoito oli vähintään kaksi viikkoa, mutta tällä hetkellä suurin ryhmä potilaita on täällä kaksi päivää. Kaikki hoito ja perhe- ja sosiaalityön tekeminen supistetaan kahden päivän jaksoon, Riska sanoo.

Saattohoidon tarvitsijoiden määrä ei ole vähentynyt

Kotikuolemat eivät Riskan mukaan selitä sitä, että potilaita tulee Terhokotiin vähemmän kuin ennen. On tietty ryhmä potilaita, jotka ovat aina tarvinneet Terhokodin kaltaista saattohoitoympäristöä. Heidän määränsä ei ole vähentynyt.

– Terhokodissa tehdään hienoa ja arvokasta työtä. Husin alueella on oltava erityistason saattohoitoa tarjoava yksikkö. Terhokoti on tehnyt saattohoidon saralla pioneerityötä ja sen osaamista ei saa hävittää. Mikäli Terhokodilla ei ole mahdollisuuksia jatkaa erityistason saattohoidon palveluita nykyisellä toimintamallilla, Hus on valmis neuvottelemaan muista mahdollisista ratkaisuista, ja viime kädessä Hus järjestämisvastuisena on valmis tarvittaessa ottamaan Terhokodin toiminnan omaksi toiminnakseen turvatakseen saattopotilaiden hoidon, sanoi Husin Syöpäkeskuksen toimialajohtaja Johanna Mattson Husin tiedotteessa 11. syyskuuta.

Terhokoti puolestaan ei halua, että Hus ottaa saattohoidon itselleen.

Kommentoi »