Terhokodin tulevaisuutta selvitellään – Husin mukaan potilaita on lähetetty enemmän kuin ennen
Puheenaiheet
Terhokodin tulevaisuutta selvitellään – Husin mukaan potilaita on lähetetty enemmän kuin ennen
Husin mukaan vaikeuksissa olevaan Terhokotiin on ohjattu viime vuosina aiempaa enemmän potilaita. Saattohoito onnistuu kuitenkin nykyään pidempään myös kotona.
Julkaistu 29.9.2020
Apu

Saattohoitoon erikoistunut Terhokoti on vaikeuksissa, ja Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) saattohoitokuviota tutkii selvityshenkilö. Esitys saattohoidon järjestämisestä valmistuu viimeistään lokakuun lopussa.

Julkinen keskustelu alkoi, kun säätiöpohjainen saattohoitokoti ilmoitti yt-neuvotteluista syyskuussa. Neuvottelujen syyksi kerrottiin Terhokodin rahapula.

Potilaat tulevat Terhokotiin hoitavan lääkärin lähetteellä. Hus-alueen potilaiden hoidon maksusitoumus Terhokodin vuodeosastohoitoon tulee Husista ja avohoitoon kunnista.Terhokodin mukaan potilaat tulevat aiempaa lyhyempään hoitoon ja lähetteitä on aiempaa vähemmän.

Hus: Olemme ohjanneet Terhokotiin enemmän potilaita

– Husin Terhokodin vuodeosastolle ohjaamien potilaiden määrä on noussut vuodesta 2016 viidellä prosentilla, Husin Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri Johanna Mattson kertoo.

Vuonna 2016 Terhokodin vuodeosastolle ohjattiin 214 potilasta ja sen jälkeisinä vuosina 212 (2017), 181 (2018) ja 224 (2019). Tämän vuoden elokuun loppuun mennessä vastaavasti vuodeosastolle on ohjattu 162 ihmistä, mikä ennakoi yli 240 potilasta koko vuonna.

Lähetteen tekemisestä Terhokotiin päättää potilasta hoitava lääkäri yhdessä potilaan kanssa. Kun päätös on tehty, potilas saa maksusitoumuksen hoidosta Terhokodissa. Sitoumus on voimassa toistaiseksi. Potilas sopii itse Terhokodin kanssa, milloin hän haluaa sinne siirtyä.

Saattohoito onnistuu aiempaa paremmin kotona

Mattsonin mukaan ihmisellä on nykyään paremmat mahdollisuudet viettää elämänsä lopusta mahdollisimman pitkä aika kotona.

– Kaikissa Husin sairaanhoitopiirin kunnissa voi saada kotisairaalan järjestämää kotisaattohoitoa. Myös saattohoitopaikkojen määrä on nelinkertaistunut viime vuosien aikana. Husin sairaaloissa toimii palliatiivisen hoidon konsultoivia lääkäreitä ja sairaanhoitajia, jotka osallistuvat Husin osastoilla kuolevien potilaiden hoitoon.

Palliatiivisella hoidolla tarkoitetaan oireita lievittävää hoitoa. Tarkoituksena on lievittää kärsimystä ja tarjota potilaalle mahdollisimman hyvä loppuelämä siinä vaiheessa, kun varsinaiset syöpähoidot on lopetettu.

Selvitys saattohoidosta valmistuu lokakuussa

Mattson kertoo, että vain yhden tai kahden vuorokauden mittaiseksi Terhokodissa on jäänyt tänä vuonna 23:n Husista ohjatun potilaan hoito. Näistä lyhyen saattohoidon saaneista potilaista yli puolet, kolmetoista, tuli Terhokotiin kotisaattohoidosta. Kaikkiaan Terhokotiin on lähetetty tänä vuonna 162 ihmistä, joten aivan lyhyen saattohoidon Terhokodissa sai heistä vain melko harva.

Mattsonin mukaan vaativan erityistason saattohoitokoti tarvitaan Husin alueella. Husin, Terhokodin ja alueen kuntien selvityksessä tarkastellaan, miten vaativa saattohoito järjestetään ja miten Terhokodin tai sitä vastaavan yksikön toiminta saadaan turvattua. Selvitys valmistuu 30. lokakuuta mennessä.

Kommentoi »