Tennis sopii varttuneenkin liikuntaharrastukseksi
Terveys ja hyvinvointi
Tennis sopii varttuneenkin liikuntaharrastukseksi
Hannu Helminen aloitti tennisharrastuksen 1960-luvun Hämeenlinnassa. Helminen, 70, ja verkkopallo ovat yhä erottamattomat.
7.1.2019
 |
Apu

Hannu Helmisen löytää pääkaupunkiseudun tennishalleilta käytännössä joka päivä. Espoolainen Helminen muistaa yhä, kuinka hän meni 11-vuotiaana oppikoululaisena Hämeenlinnan Aulangon tenniskentille katselemaan peliä.

– Norkoilin siellä päivät pitkät, kunnes pääsin itsekin pelaamaan. Sitten olin kesät töissä kentillä. Kaverit lopettivat, kun naiset alkoivat kiinnostaa, mutta minä olen pelannut koko ikäni, hän virnistää.

Nuorena poikana Helminen pelasi myös jääkiekkoa sekä kori-, jalka- ja pesäpalloa, kunnes tennis valikoitui tärkeimmäksi lajiksi. 16–18-vuotiaana Helminen oli siinä Suomen kärkeä, mutta läpi vuosikymmenten jatkunut kilpapelaaminen on luonnollisesti muuttanut luonnettaan.

Eläkkeellä oleva mies pelaa lähes päivittäin.

– Tennis antaa tekemistä, pitää hyvässä kunnossa ja on kiinteä osa sosiaalista elämää. En ole koskaan viihtynyt kuntosaleilla kuukautta tai paria pidempään, mutta kentälle on aina kiva mennä.

Helminen muistuttaa, että tennis on repiviä tempolajeja squashia tai sulkapalloa huomattavasti armeliaampi, kun ikää tulee lisää. Jos ei ole pahoja kremppoja, tennistä voi pelata etenkin nelinpelinä vaikka kahdeksankymppisenä.

– Vanhimmat sarjatenniksen pelaajat ovat luokassa pojat +85 vuotta. On myös hienoa, että monet löytävät viisikymppisinä vanhat kaverinsa uudelleen, kun jatkavat pelaamista vuosien tai vuosikymmenten tauon jälkeen.

Kalleus osin myytti

Tennis on yksi niitä harvoja palloilulajeja, jota pelaavat laajassa mitassa myös keski- ja eläkeikäiset naiset. Vaikka monet saavat sarjapeleistä lisäintoa, Hannu Helminen korostaa, ettei kenenkään ole pakko kilpailla.

– Ainakin isommilta paikkakunnilta löytyy jokaiselle sopivan tasoisia pelikavereita, ja alkeiskursseja järjestetään jatkuvasti. Tennis on hyvä tv-laji, ja se on osaltaan innostunut uusia ihmisiä lajin pariin. Harrastuksen voi ihan hyvin aloittaa varttuneemmallakin iällä.

Myös lajin kalleus on osin myytti. Pelivuorot halleissa ja kesäisin ulkokentillä toki maksavat, mutta vuoroja saa edullisemmin ruuhka-aikojen ulkopuolella. Nelinpelissä vuoron hinta jää pieneksi, kun jakajia on enemmän.

Kenkiin ja mailaan kannattaa panostaa jonkin verran, mutta muuksi varustukseksi riittävät tavalliset liikuntavaatteet – kukaan ei katso kieroon, jos harrastajalla on vanhat kotiverkkarit.

Hannu Helminen teki ison osan työuraansa ravintola-alalla, mutta myöhemmin tennis vei häntä luottamus- ja valmennustehtävissä pitkin Suomea ja Eurooppaa. Luotsattaviin kuuluivat muassa aikansa nuoret tähdet Olli Rahnasto ja Veli Paloheimo.

– Takavuosikymmeninä Suomen tennismaailma oli kuin yhtä perhettä, ja kaikki tunsivat toisensa. Nyt harrastajamäärä on räjähtänyt ja pelkästään pääkaupunkiseudulla voi olla puolen tusinaa turnausta yhtenä viikonloppuna, mutta kyllä porukkahenki on minullekin tässä yhä tärkeä juttu.

3 kommenttia