Apu

Tellervo Koivisto mursi lonkkaluunsaTellervo Koivisto mursi lonkkaluunsa

Entinen presidenttipari Mauno ja Tellervo Koivisto jättänevät Linnan juhlat väliin.
Teksti Apu-toimitus
Kuvat Lehtikuva

Neljän presidenttiparin yhteiskuva Presidentinlinnassa 6. joulukuuta 2012 saattoi jäädä viimeiseksi.

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto järjestetään taas yhden välivuoden jälkeen Presidentinlinnassa, jonka remontti on nyt valmistunut. Presidentti Mauno Koivistoa ja rouva Tellervo Koivistoa ei viime vuonna nähty korvaavissa juhlissa Tampere-talossa, eivätkä Koivistot tällä tietoa osallistu juhliin tänäkään vuonna. Toissavuotinen itsenäisyyspäivän vastaanotolla otettu kuva, jossa neljä presidenttiä puolisoineen seisoo juhlallisessa rivissä, saattoi jäädä lajissaan ensimmäiseksi ja viimeiseksi.

– Tuskin menemme Linnan juhliin tänä vuonna. On niin paljon kremppoja, että on viisaampaa jäädä pois. Miehelle pitkä seisominen on rasite, ja minulla on tämä jalkajuttu, Tellervo Koivisto sanoo Avulle.

Jalkajuttu tarkoittaa lonkkaluun murtumista. Tarina etenee näin:

– Huhtikuun 8. päivänä lähdin maalla pihalle pitkät sakset mukana – piti leikata ruusupuskista ainakin kolmannes pois. Astuin pusikosta taaksepäin, menin kankulleni. Heti tiesin, että ei tästä mihinkään lähdetä.

Kännykkä ja mies olivat sisällä. Rouva Koivisto muistelee tyytyväisenä, että onneksi oli lämpimästi päällä ja aamuinen ilma kaunis vaikka kolea. Apua hän huuteli Inkoon malliin kahdella kielellä. Onneksi naapurinrouva sattui tulemaan postilaatikolle, kännykkä taskussa. Ambulanssi tuli Tammisaaresta.

– Vasta silloin pahaa-aavistamaton mies sai tietää, mitä oli tapahtunut. Ei minulla ollut hätää, kipukaan ei ollut kauhea, kun malttoi pysyä paikallaan.

Töölön sairaalassa perusterve Tellervo Koivisto pääsi heti leikkauspöydälle. Lonkkaluun pää oli murtunut, lonkkanivel oli kunnossa ja luu sen verran kovaa, että lonkkaluun pää saatiin kokoon titaaninaulalla.

– Ortopedi sanoi heti – ihan sormilla näytti, että huhti-, touko-, kesä- ja heinäkuu menevät toipumiseen. Että syksyllä pääsee lehtiä haravoimaan. Oikein osasi ennakoida, syyslehdet haravoin, haravasta on juuri sopivasti tukea.

Kesä kului normaaliaikataulun tapaan maalla, pihatyöt jäivät tekemättä, ja samalla jokakesäinen kuntokuuri hankkimatta. Hyvä lihaskunto on pysynyt tallella kesän ulkotöillä.

ROUVA KOIVISTO HARMITTELEE, että paino on pudonnut vuoden takaisesta kymmenellä kilolla, eikä tahdo millään nousta, vaikka ruokahalu jo palasikin. Liikkumisen tukena on kyynärsauva, kävelyä pitää harrastaa ja pyrkiä saamaan jalka mahdollisimman hyvään kuntoon ennen liukkaita. Rouva Koivisto sanoo tunnollisesti tehneensä jo sairaalassa annetut venytysliikkeet – nyt on tarkoitus värvätä fysioterapeutti piiskuriksi ja hankkia kenkiin hyvät liukuesteet.

– Eivät minulla vanhat juhlamekot edes pysyisi päällä, kun olen sen verran laihtunut. Tellervo Koivisto hymähtää.

Mutta remontoituun presidentinlinnaan Mauno ja Tellervo Koivisto kävivät jo tutustumassa viime viikolla. Linnassa he asuivat kymmenisen vuotta, aivan presidentti Koiviston kauden loppupuolella he ehtivät muuttaa Mäntyniemeen.

– Joidenkin tilojen, esimerkiksi toisen kerroksen Keltaisen salin ja presidentin virallisen työhuoneen väritykset ovat kokonaan toiset. Varmaankin alkuperäistä vastaavat, mutta vieraat. Huonekalut ja taulut vielä puuttuivat käydessämme. Hissi on suuri parannus, ja Peilisalin kupolin tähtikuvioiden takaa löytyi mosaiikkikoristelu.

– Ilmastointi pelaa, tiedottaa Tellervo Koivisto kaikkien itsenäisyysvastaanotolla juhlivien iloksi.

Eivät joudu vieraat enää kulkemaan nenäliina kädessä otsaa pyyhkimässä. Kotikatsomossakin juhlan kiilto vähenee.

Teksti Raila Kinnunen

Julkaistu: 18.11.2014