Tellervo Koivisto: Kun hiljenee, suru tulee enemmän esiin
Puheenaiheet
Tellervo Koivisto: Kun hiljenee, suru tulee enemmän esiin
Päivä kerrallaan. Niin sanoo pian 89 vuotta täyttävä realisti Tellervo Koivisto.
Julkaistu 31.12.2017
Apu

Apu vieraili Tellervo Koiviston kotona joulukuun alkupuolella. Toukokuussa menehtyneen presidentti Mauno Koiviston leski oli juuri nähty Linnan juhlissa, ensimmäisissä ilman Maunoa.

Silmä kovana seuranneelle Linnan juhlien tv-yleisölle tiedoksi, ettei Tellervon hoikkuudesta kuulemma tarvitse huolta kantaa. Kymmenen kiloa katosi sen jälkeen, kun hän keväällä 2014 kaatui Tähtelässä perennahommissa ja lonkkaluun pää murtui. Paino ei ole palautunut yrityksistä huolimatta.

– Ruoka maittaa, vaikken ruoan päälle ymmärräkään. Assi aina ennen tenttasi juhlaillallisten jälkeen, mitä herkkuja tarjottiin. Ja harmistui, kun minulla ei ollut mitään mielikuvaa.

– Mauno oli viime vuosinaan hyvin pieniruokainen, alkoi olla nielemisvaikeuksia. Siinä rupeaa toinenkin huolissaan syömään vain pieniä annoksia.

Kävelyllä Tellervo Koivisto käy keppi tukenaan joka aamu, jos sää sallii. Jos ei salli, huushollin imurointi saa käydä hyötyliikunnasta.

– Pakko liikkua, muuten kunto romahtaa. Jonain päivänä kävely sujuu hyvin kepin kanssa, jalka on kevyt ja askel normaali, joskus pitkäkin. Jonain päivänä jalat painaa ja tasapaino on huono kepistä huolimatta. Sitten tuntuu, ettei oikein mikään suju. Kipuja ei onneksi ole.

Fysioterapiassa hän käy kerran viikossa. Aivojumppaa tulee kirjoista, lehden lukemisesta, uutisten ja tv-keskustelujen seuraamisesta, kaikenlaisesta uteliaisuudesta.

Päivä kerrallaan. Niin sanoo pian 89 vuotta täyttävä realisti.

– No, olo on tietysti kiitollinenkin. Yhdeksänkympin raja on aika lähellä, niin että ei elämässä kovin mukavaa odotettavaa ole. En tunne toivottomuutta. Enkä ole mielestäni vanhuutta mitenkään pelännyt tai torjunut. 

– Kahdeksankymppiseksi meni aivan erinomaisesti. Sen jälkeen on tullut joitain rajoituksia ja kremppoja. Mutta kun tulee seuraavalle vuosikymmenelle, niin… Tellervo sanoo ja nyrpistää harmistuneesti.

– Täytyy sanoa, että on ollut kaikin puolin antoisa elämä.

Hän miettii sitä, miten suru muuttaa muotoaan kun kuukaudet kuluvat.

– Suru vähenee, mutta on myös niin, että tässä on ollut niin paljon tapahtumia, jotka ovat vieneet huomioni. Pahaa pelkään, että kun hiljenee, suru tulee enemmän sieltä esille.

Lue lisää:

Tellervo Koiviston koko erikoishaastattelu Avussa 51-51/2017.

Teksti Raila Kinnunen, kuva Hannes Paananen

Kommentoi »