Tellervo Koivisto: "Olen nyt Maunon omaishoitaja"

Tellervo Koivisto: "Olen nyt Maunon omaishoitaja"
Tellervo ja Mauno Koivisto ovat olleet naimisissa 64 vuotta. Elämä on tuonut presidenttiparille jälleen uudenlaisen vaiheen.
Julkaistu: 4.1.2017

Tellervo ja Mauno Koiviston rakkaustarina sai alkunsa itsenäisyyspäivän aattona 1950 Turussa. Tansseissa syttynyt kahden nuoren intohimoinen suhde on kestänyt vuosikymmenien ja monien vaiheiden ajan.

”Minulla oli heti tunne, että olin tavannut harvinaislaatuisen ihmisen”, Tellervo Koivisto kertoo Eeva-lehden haastattelussa.

Hän kertoo myös vuosistaan pääministerin puolisona ja identiteettikriisistään. Samoin masennuksesta, jonka laukaisivat kipeät kouluaikaiset muistot. Aviomies tuki silloin puolisoaan parhaimman mukaan.

”Sanoinkin, että mieheni paidanedusta oli jatkuvasti märkänä, kun itkin hänelle oloani.”

Tellervo Kankaanranta ja Mauno Koivisto menivät naimisiin kesällä 1952.

Presidenttipari on ollut naimisissa 64 vuotta. Mauno Koivisto, 93, sairastaa Alzheimerin tautia, ja Tellervo Koivisto on miehensä omaishoitaja.

”Mieheni lähimuisti ei toimi, mutta kun sopiva keskustelunaihe nousee esille, hän voi puhua siitä luennon verran ja loppuun asti stilisoidulla kielellä”, Tellervo Koivisto sanoo.

Sairastumista hän kuvailee hitaaksi ja pitkäksi prosessiksi. Siksi se ei tunnu niin lohduttomalta kuin voisi kuvitella.

”Läheiset ehtivät valmistautua siihen henkisesti.”

Lue Tellervo Koiviston koko haastattelu tammikuun Eevasta.

Kuvat: Kari Kaipainen ja A-lehtien kuvatoimitus

Kaupunkiasunnossa Katajanokalla on kaunista ja viihtyisää, mutta Inkoon Tähtelää Koivistot ovat aina pitäneet todellisena kotinaan.

4 kommenttia