Apu

Koulu googlettuu: Onko teknologinen vallankumous sittenkin vain ilmaista lobbausta johtaville tietotekniikkajäteille? – Maailman lehdet

Koulu googlettuu: Onko teknologinen vallankumous sittenkin vain ilmaista lobbausta johtaville tietotekniikkajäteille? – Maailman lehdet
Maailman lehdet: Uusia selityksiä galaksien synnystä. Räjähtääkö nuorisotyöttömyys? Vääristävätkö WHO:n paisuvat lahjoitukset avun jakamista?
Julkaistu: 13.7.2020

Toimittaja Anna Krien pohtii australialaisessa The Monthly -lehdessä (1.6.), tietävätkö vanhemmat kaiken siitä, miten teknologia on vyörynyt lasten kouluihin.

Koronapandemian kotikoulunkäynti sai hänet pyytämään Australian suurimpien koulupiirien vanhemmilta nähtäväkseen koulujen lähettämiä teknologiaohjeistuksia.

Monet vanhemmat eivät kokeneet älyteknologian äkillistä vyöryä huojentavana, vaan miettivät, kuka päättää, mitä teknologioita kouluissa käytetään ja millä perusteella.

Onko kovasti mainostettu teknologinen vallankumous sittenkin vain ilmaista lobbausta johtaville tietotekniikkajäteille, kuten Microsoftille, Applelle, Adobelle ja Googlelle?

Koulujen ”googlettumisen” sanotaan alkaneen Yhdysvalloista, kun teknojätit tarjosivat ohjelmistojaan ilmaiseksi koulujen käyttöön. Jutussa pohditaan, onko opetustehtävä siirtynyt samalla opettajilta ohjelmistokehittäjille. Mitä tapahtuu vanhemmille, joilla ei ole varaa ostaa iPadia kuusivuotiaalleen?

Uusia vastauksia 

Tutkijat ovat löytäneet uusia selityksiä galaksien synnystä, kertoo Ruotsin Onsalan yliopiston astrofysiikan professori Kirsten Kraiberg Knudsen Forskning & Framsteg -lehdessä (18.6.).

Nyt tiedetään, että litteitä, pyöreitä galakseja syntyi avaruudessa vain puolitoista miljardia vuotta alkuräjähdyksen jälkeen.

”Olemme onnistuneet mittamaan yhden galaksin pyörimisnopeutta ja tutkimaan sen massaa. Todennäköisesti se kasvaa yhä. Kooltaan se on jo nyt suuri, mutta huomattavasti pienempi kuin Linnunrata”, Knudsen sanoo.

Paluu normaaliin ja liikaa lahjoituksia

Saksalainen Spotlight-lehti (24.6.) pohtii kolmen asiantuntijan voimin, millaiselta koronapandemian jälkeinen uusi normaali näyttää.

Englantilainen käyttäytymistieteiden professori Paul Dolan muistuttaa, että taloudelliset muutokset näyttävät aina kriisin keskellä pahemmilta kuin ne lopulta ovat.

”Pieniä muutoksia ovat varmasti etätyön lisääntyminen ja sosiaalisen etäisyyden pitäminen. Suuria muutoksia ovat mahdollinen nuorisotyöttömyys ja kokonaisten toimialojen häviäminen työmarkkinoilta lisääntyvän teknologian vuoksi.”

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin huhtikuisesta ilmoituksesta lopettaa taloudellinen tuki Maailman terveysjärjestö WHO:lle voidaan olla monta mieltä.

Se oli joka tapauksessa terveellinen muistutus siitä, että järjestö kaipaa talousuudistusta, kirjoittaa Business Today (12.7.).

WHO:n yli kahden miljardin dollarin vuosibudjetista yli 80 prosenttia saadaan yksityisiltä lahjoittajilta, kuten teknomiljonääri Bill Gatesin hyväntekeväisyysjärjestöltä. Lahjoitusten osuuden paisuminen saattaa vääristää avun jakamista, lehti muistuttaa.

Kommentoi »