Tuulilasi

Teknologiayhtiö Nvidia uskoo ratkovansa robottiautojen ongelmat supertietokoneellaan – ensimmäisenä Volvoon

Teknologiayhtiö Nvidia uskoo ratkovansa robottiautojen ongelmat supertietokoneellaan – ensimmäisenä Volvoon
Paremmin PC-koneiden näytönohjaimistaan tunnettu Nvidia julkisti CES-messuilla PX2-supertietokoneen, joka on tarkoitettu itse ohjautuviin autoihin.
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 5.1.2016

PX2-tietokone oppii ajon aikana ympäristöstään, ja luo näin parempaa tekoälyä liikenteessä oleville robottiautoille. Kompaktin kokoinen ja vesijäähdytetty laatikko on Nvidian mukaan yhtä tehokas kuin 150 Macbook Pro -läppäriä.

Nvidian toimitusjohtaja Jen-Hsun Huang totesi CES-messujen julkistustilaisuudessa, että ”itse ajavat autot ovat vaikeita”. Nvidialla on kuitenkin Huangin mukaan siihen ratkaisu. Hän kertoo, että robottiautot tarvitsevat kolme asiaa: ohjelmistoja, supertietokoneita ja ns. ”syvää oppimista”.

PX2-tietokone tarkkailee ympäristöään ja oppii siitä erilaisten kameroiden ja sensoreiden välityksellä. Se suorittaa peräti 24 biljoonaa laskutoimitusta sekunnissa. Järjestelmä lähettää oppimansa tiedot pilveen, jonka avulla tiedot ovat kaikkien muiden järjestelmää käyttävien apuna.

PX2 on tekoälyjärjestelmän toinen sukupolvi. Ensimmäistä sukupolvea hyödyntävät jo 50 eri autonvalmistajaa, alihankkijaa ja tutkimuslaitosta, jotka kehittävät autonomista ajamista.

PX2 tulee ensimmäisenä käyttöön Volvo XC90-katumaastureissa Ruotsissa ensi vuonna tapahtuvassa Drive Me -pilottiohjelmassa.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Kommentoi »