Apu

Kehitteillä oleva teknologia voi tulevaisuudessa auttaa estämään pandemioiden leviämistä

Kehitteillä oleva teknologia voi tulevaisuudessa auttaa estämään pandemioiden leviämistä
Kehitteillä on ensimmäinen terveydenhuollon robotti, joka osaa keskustella useamman ihmisen kanssa kerrallaan. Tutkimuksen tavoitteena on auttaa ikäihmisiä, mutta sama teknologia voi ehkä auttaa estämään koronaviruksen kaltaisia pandemioita.
Julkaistu: 14.4.2020

Tekoälyn ja robotiikan asiantuntijat Skotlannissa ovat lyöneet viisaat päänsä yhteen. Kehitteillä on ensimmäinen terveydenhuollon robotti, joka osaa keskustella useamman kuin yhden ihmisen kanssa kerrallaan. Tutkimuksen tavoitteena on auttaa ikäihmisiä, mutta teknologia voi tulevaisuudessa auttaa koronaviruksen kaltaisten pandemioiden leviämisen estämisessä, kertoo BBC.

– Tulevaisuudessa sairaalan vastaanotossa voi kohdata ihmisen sijaan robotin, joka osaa auttaa. Robotin kaltaiselle puhekäyttöliittymälle on yhä enemmän tarvetta, sanoo Heriot-Watt-yliopiston professori Oliver Lemon.

Kehitteillä oleva robotti voi havaita odotustilassa olevat ihmiset ja kysyä itseltään: ”Onko tämä henkilö levoton, onko hän odottanut jo pitkään? Juttelevatko ihmiset keskenään, ketä voisin auttaa?” Se voi osallistua keskusteluun ja tunnistaa, kuka on potilas, omainen, hoitaja ja lääkäri.

Tutkimusta tehdään Heriot-Watt-yliopiston ja Edinburghin yliopiston yhteisessä National Robotarium -keskuksessa, jossa tekoälyä ja robotiikkaa kehitetään myös voimalaitosten, teollisuuden, maanviljelyteknologian ja vaarallisten ympäristöjen tarpeisiin.

Sairaalan vastaanotossa saattaa ennen pitkää keskustella tältä näyttävän virkailijan kanssa.
Kommentoi »