Tuulilasi

Teknologia muuttaa mekaanikon työn

1

Vantaalla kuhisee ensi viikonloppuna, kun yli 4 000 automekaanikkoa kokoontuu Korjaamo 2014 -messuille.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Kaukana ovat ajat, jolloin pelkkä moottoritekniikan tunteminen teki mekaanikosta mestarin. Autoihin kuuluu jatkossa pitkä lista pakollisia valvontajärjestelmiä, jotka mekaanikkojen on tunnettava tarkkaan.

Hyvä käytännön esimerkki uusista teknisistä valvontajärjestelmistä on rengaspainetta tarkkaileva TPMS (Tire Pressure Monitoring System).

”Järjestelmä on pakollinen kaikissa marraskuun 2014 jälkeen myydyissä autoissa", muistuttaa Autoasi-ketjun mekaanikkojen koulutuksesta huolehtivan Autoasi Akatemian johtaja Juha Kiiskinen.

"TPMS-järjestelmiä on erilaisia, ja mekaanikkojen on tunnettava näiden toimintaperiaatteet. Tämäntyyppiset muutokset tarkoittavat sitä, että esimerkiksi renkaiden vaihdon yhteydessä on tarkastettava, että järjestelmä toimii moitteettomasti."

Autoasin mukaan seuraavat autoalan megatrendit tulevat vaikuttamaan mekaanikkojen arkeen merkittävästi lähivuosina:

  • Esineiden internet ja Car Connectivity: Autot ovat jatkuvassa yhteydessä korjaamoon. Mekaanikko näkee esimerkiksi vikakoodit ja pystyy palvelemaan asiakasta etänä ilman korjaamokäyntiä. Lisäksi korjaamo ja autoilija pystyvät seuraamaan auton huoltotarpeita reaaliajassa.
  • Hybridi- ja sähköautojen lisääntyminen: Vaikka sähköautojen määrä ei vielä ole suuri, trendi on nouseva. Vika-analyysit, yleinen huolto ja sähkökomponenttien huolto ovat sekä sähköautoille että hybrideille yhteneväisiä. Perinteisiä autonhuoltotöitä tehneille ammattilaisille moni asia on uutta, kuten esimerkiksi sähköinen voimansiirto ja korkeajännitekomponenttien erityispiirteet. Sähköautojen korjaaminen vaatii myös korkeajännitetyöturvallisuuden tuntemusta.
  • Auton eri osa-alueiden vaikutukset kokonaisuuden toimintaan ja teknisten valvontajärjestelmien yleistyminen: Autot teknistyvät kovaa vauhtia ja kaikki osat vaikuttavat toistensa toimintaan. Kun jokin osa vaihdetaan, mekaanikon on katsottava, mihin kaikkiin auton toiminnallisuuksiin se vaikuttaa ja varmistettava kokonaisuuden toiminta.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin. 

Julkaistu: 18.11.2014