Apu

Tekniikka tuli avuksi porokolareiden estämisessä

Tekniikka tuli avuksi porokolareiden estämisessä
Porokello-sovellus on lisännyt liikenneturvallisuutta pohjoisessa.
Julkaistu: 24.7.2018

Porot aiheuttavat vuosittain 3500–4500 kolaria pohjoisen poronhoitoalueella. Määrä ei jää paljon jälkeen petovahingoista: suurpedot tappoivat viime vuonna yli 5000 poroa.

Ongelmaa on yritetty ratkoa monin eri tavoin, kuten heijastinpannoilla ja porojen sarviin maalatuilla heijasteväreillä, koska poro itse ei luontaisesti autoja pelkää.

Mobiiliteknologia on tuonut mukanaan uudenlaisen, reaaliaikaisen varoitusjärjestelmän. Kemijärveläisen Ahti Lahtelan kehittämä Porokello-sovellus tähtää porokolarimäärän puolittamiseen vuoteen 2020 mennessä.

Tuhannen ammattiautoilijan kokeiluna kolme vuotta sitten alkanut järjestelmä antoi niin lupaavia tuloksia, että Lapin ely-keskus alkoi hakea sille lisää käyttäjiä. Haussa on nyt muitakin ammattiryhmiä, jotka ajavat paljon poronhoitoalueella.

Yhdellä painalluksella

Porokellon periaate on yksinkertainen sen jälkeen, kun se on puhelimeen ladattu. Poron havainnut autoilija sipaisee nappia ja havainto siirtyy palvelimelle, joka välittää sen muiden autojen navigaattoreihin ja mobiilisovelluksiin.

Punainen valo ja poronkellon kalkatus varoittavat lähistöllä autoilevia poroista. Porovaroitus on voimassa tunnin ajan vajaan kilometrin säteellä sijainnista. Viime vuonna ammattiautoilijoiden tekemiä porovaroituksia kertyi 166 000.

Porokelloja käytetään niin kuorma- ja linja-autoissa kuin takseissa ja ambulansseissa. Viime vuonna tehty opinnäytekysely osoitti, että yli 60 prosenttia ammattiautoilijoista oli välttänyt porokolarin älysovelluksen ansiosta.

Ilmaisen kuluttajasovelluksen voi jokainen tienkäyttäjä ladata puhelimeensa. Reaaliaikaisten hälytysten lisäksi sovellus tarjoaa ohjeet, miten toimia mahdollisen porokolarin sattuessa.

Viime syksynä lanseerattua sovellusta on ladattu noin 50 000 kertaa. Sille on myönnetty poliisin valtakunnallinen liikenneturvallisuuspalkinto ja Kuljetusalan yrityksiä edustavan SKAL ry:n Kuljetuskuutio.

Porokello-hanketta hallinnoi Lapin ely-keskus. Järjestelmän kehittämisessä ovat mukana Liikennevirasto Trafi, Paliskuntain yhdistys, Paikkatieto Online Oy, DNA, V-Traffic ja Milliemallie.

Kommentoi »