Teinitähteyden kirous | Justin Timberlake
Kulttuuri
Teinitähteyden kirous | Justin Timberlake
28.9.2011
 |
Image

Justin Timberlakella kesti kauan hankkia uskottavuutta näyttelijänä.

 

Menestyksekkään pop-uran jälkeen arvostettuina näyttelijöinä jatkaneita tähtiä ei ole monta. Siksi Justin Timberlaken suurin saavutus ei ole asema yhtenä 2000-luvun etevimmistä poppareista eikä se, että GQ-lehti valitsi hänet Amerikan tyylikkäimmäksi mieheksi. Timberlakessa merkittävintä on monipuolisuus. Sen osoitti viimeistään The Social Network, jossa hänellä oli keskeinen rooli Napster-vertaisverkon keksijänä. Roolityö oli virheetön. Kukaan ei enää voinut väittää, että uranvaihdos olisi turhamaisuutta.

Nyt hän tekee ensimmäisen pääroolinsa elokuvassa Vain seksiä. Nais­pääosassa on Mila Kunis.

”No joo, minusta tässä minulla ja Milalla on niin tasapuolinen jako, että en koskaan tuntenut pääosavastuun olevan ainakaan yksin minun”, Timberlake sanoo nöyrästi.

Hän puhuu yhtä pehmeällä äänellä kuin laulaa.

Vain seksiä on romanttinen komedia rakkauteen pettyneistä ystävyksistä, jotka aloittavat seksisuhteen. Genren amerikkalaiseksi elokuvaksi se on poikkeuksellinen, koska seksiä sinänsä ei pidetä naurettavana asiana. Vaikka huumori on kepeää, on se kypsempää kuin yleensä.

”Tästä elokuvasta voi olla ylpeä. Se ei ole välttämättä kauhean syvällinen mutta kertoo oikeista asioista. Koskaan elokuvantekoon ryhtyessä ei voi tietää, onnistuuko se. Ei koskaan. Voi vain alkaa luottaa valintoihinsa.”

Memphisin Tennesseessä kasvanut Timberlake on työskennellyt showbisneksessä 12-vuotiaasta. Silloin hän liittyi The Mickey Mouse Club -tv-ohjelman lapsinäyttelijöihin, muiden muassa Christina Aguileran ja Britney Spearsin rinnalle.

”Siinä piti olla triple threat, kuten sanotaan, oppia kaikenlaisia esiintymistaitoja. Jo lapsena idolini olivat Dean Martin, Frank Sinatra ja Fred Astaire. He olivat näyttelijöitä, jotka myös osasivat laulaa, kertoa vitsin ja hidastaa ajan kulun, välittää monenlaisia tunteita. Palvoin heitä”, Timberlake kertoo.

Vanhemmat olivat eronneet, mutta baptistiuskonto oli osa perheen elämää, kuten Syvässä etelässä on tapana. Siihen liittyi ahkeruuden arvostus.

”Kasvatukseni oli kristillinen, mutta voisin kertoa vitsin uskonnosta.”

Vaikka suku ei seksikomedioista välittäisi, pojan työtä seurataan. Timberlaken vanhemmat ovat katsoneet Vain seksiä -elokuvan poikansa luona Los Angelesissa. He rakastivat sitä, hän sanoo.

Maailmantähti Timberlakesta  tuli, kun hän 14-vuotiaana lähti ’N Sync -poikabändiin. Vuonna 2002 hän levytti rap-tuottajavelhojen Pharrell Williamsin ja Timbalandin kappaleita. Huhun mukaan pääosaa biiseistä oli ensin tarjottu Michael Jacksonille, jota ne eivät kiinnostaneet.

Justified-sooloalbumi teki Timber­la­kesta pop-kameleontin, joka yhdisti poikamaiseen lauluääneen aikuisen seksikkyyttä. Hän oli ensimmäinen valkoinen r’n’b-laulajamies, jolla oli katu-uskottavuutta. Toinen albumi ilmestyi 2006 ja myi vielä paremmin.

Viime vuosina hän ei ole levyttänyt. Mitä musiikkiuralle kuuluu?

”No, tuota noin. Se on ohi. Se on ollut pelkkää alamäkeä”, Timberlake sanoo ja näyttää vilpittömän hämmentyneeltä.

”Tuotan seuraavaksi Milan rap-levyn”, hän vitsailee.

”Olen vastannut tähän 20 000 kertaa. Olisi karhunpalvelus sekä musiikille että elokuvalle, jos olisin samaan aikaan julkisuudessa molempien takia. Musiikki on minulle tärkeää. En ole koskaan lopettanut sen tekoa, mutta julkaisenko sitä – en tiedä. Olen kirjoittanut valtavan määrän biisejä ja voi olla, että vielä jaan ne. Mutta jos sanoisin, että ehkä teen sen pian, kohta kaikkialla kirjoitetaan, että uusi Timberlake-levy julkaistaan pian.”

Tähden katse on koiranpentumaisen alistuva.

”Kun aloin näytellä, ihmisten suhtautuminen tuntui pahalta; en aio häiritä ketään näyttelemällä ja laulamalla yhtä aikaa.”

Näyttelijänä Justin Timberlakesta tuskin koskaan tulee suurten tunteiden tulkkia, mutta hänellä on luontevuutta, ja kamera rakastaa häntä. Välillä tarvitaan lihasvoimiakin. Seksikohtaukset ovat vaativia näytellä, myös fyysisesti.

”Se on hyvin teknistä”, Timberlake kiteyttää. ”Jouduimme keskittymään tilannehuumorin kehittelyyn, mikä vie terää roolisuoritukselta. Jotta seksi näyttäisi aidolta, kehittelimme asentoja suhteessa kameraan ja valaistukseen, ja minun piti asettaa käteni niin, että eräät Milan ruumiinosat eivät näy.”

”Kerran kun olimme kuvanneet kahdeksan tuntia, käteni alkoi vapista ja Mila ihmetteli, mitä nyt tapahtuu. Ihmettelin itsekin. On noloa, kun väsynyt kroppa alkaa käyttäytyä noin näennäisen intiimissä tilanteessa.”

Marraskuussa tulee Timberlaken toinen uusi elokuva, lupaava tieteistarina In Time. Seuraavaa elokuvaansa tähti ei ole vielä valinnut. Vahvaa luottamusta herättävää käsikirjoitusta ei ole tarjottu.

”On paras, että minulta odotetaan hyvin vähän. Jos teen sitten jotain edes keskinkertaisesti, sitä pidetään huimana suorituksena.”

Timberlake kertoi taas vitsin.

Kommentoi »