Tee-se-itse-täydellisyys
Puheenaiheet
Tee-se-itse-täydellisyys
Täydellinen vaatekaappi on niille, joita ei kiinnosta pukeutuminen, sanoo Maria Veitola.
21.12.2012
 |
Image

 

”En osta vaatteita enää. Vaatekaappini on valmis”, sanoo elegantisti helmikoruihin ja musta-valko-punaiseen asuun pukeutunut harmaatukkainen Raili Hel Looks -sivustolla.

Ajatus täydellisestä vaatekaapista on niin ihana, että kaikki naiset haaveilevat siitä. Valmis vaatekaappi lopettaisi ”apua-mulla-ei-oo-taaskaan-mitään-päälle-pantavaa” -päivät, sillä vaatekappaleet ja asusteet sointuisivat toisiinsa yhtä aikaa näyttävästi mutta hillitysti ja vaivattomasti.

Oma vaatekaappini on tietenkin kaukana täydellisestä, niin kuin kai naisilla keskimäärin. Kaappimme tursuvat epämääräisiä rättejä, joista jokainen on ostettu vastaukseksi juuri senhetkiseen tarpeeseen tai ­mielentilaan. Harva miettii kassalla, kuinka monen kaapista jo löytyvän vaatteen kanssa uusi aarre käy yhteen.

Yhtenä päivänä salakuuntelin nuorten tyttöjen juttuja bussipysäkillä. Heidän mielestään oli noloa käyttää yhtä ja samaa vaatetta enemmän kuin yhden kerran. He ilkkuivat luokkatoveriaan, joka oli kerran käyttänyt ainoaa merkkipaitaansa tyttöjen laskujen mukaan viisi päivää peräkkäin. Se oli heidän mielestään kuvottavaa.

Muistin teinikomedian Clueless vuodelta 1995. Elokuvassa tietokoneohjelma kertoi Alicia Silverstonen esittämälle päähenkilölle, mitkä hänen pursuavan vaatekaappinsa aarteista kävisivät yhteen. Tämän jälkeen robottitekniikalla varustettu kaappi järjesti siististi henkareilla roikkuvat vaatteet päälle puettavaksi. Bussipysäkin tytöille täydellinen vaatekaappi olisi varmasti tarkoittanut jotain tämän kaltaista.

 

Tämän hetken seuratuin fashionista, Japanin Voguen Anna Dello Russo on sanonut, että fashion faux pas, tyylimoka, on pelkästään positiivinen asia ja että tärkeintä on olla miettimättä, mitä muut ajattelevat sinusta. Fashionistat eivät tarvitse ajatusta täydellisestä vaatekaapista, perustuuhan heidän asemansa juuri hillitynhallittujen yhdistelmien välttämiseen.

Täydellinen vaatekaappi on naistenlehtien keksintö. Se  esitellään aikaa ja rahaa säästävänä ja elämää helpottavana asiana. Kun kaapista löytyy sopivasti klassisia, laadukkaita, aikaa ja muotivirtauksia kestäviä elementtejä perusväreissä, ei enää koskaan kohtaa pukeutumisongelmaa.

Samoilla linjoilla on ranskalainen huippumalli ja tyyli-ikoni Ines de la Fressange. Hänen mukaansa täydellinen vaatekaappi perustuu maagiseen seitsemän suoraan. Naisen tulee omistaa maskuliininen jakku, trenssitakki, tummansininen villapaita, hihaton paita, farkut, nahkatakki ja pikkumusta mekko.

Toimii parhaiten heille, joita pukeutuminen ei erityisesti kiinnosta mutta joiden täytyy töidensä puolesta pukeutua siististi.

Vaatekaappini on täyttynyt kolmenlaisista hankinnoista. Ensisijaisesti ostan erityisiä aarteita, joihin rakastun heti intohimoisesti, ja jotka minun pitää ehdottomasti saada. Hankin silti yhtälailla myös vaatteita, joita tiedän käyttäväni paljon, mutta jotka eivät herätä minussa erityisiä tunteita. Lisäksi teen epämääräisiä impulssiostoksia: joko lohduttaakseni tai palkitakseni itseäni.

Tuloksena on sekamelska, jota hallitsevat harmaat ja mustat trikoopaidat ja epäsymmetriset huitaleet. Kaapissani on myös jonkinasteinen kokoelma herraintyylisiä vaatteita, eli valkoisia ja harmaita kauluspaitoja, liivejä ja suoria housuja. Kokonaisuuden täydentää hyvä kasa kreisejä, megavärikkäitä vaatteita: mekkoja, legginsejä ja neuleita.

”Mitä ihmettä päälle” -hetkiä on lähes päivittäin. En ole oikein osannut ottaa vaate­varastostani iloa irti. Olen luullut antavani piut paut naistenlehtien ja pariisittarien säännöille, mutta mietin silti alituisesti, mitä kuuluu pukea yhteen minkäkin kanssa. Siksi suurin osa vaatteistani on toistaiseksi lähes käyttämättömiä.

Mutta vain toistaiseksi. Aion nimittäin  kokeilla metodia, jonka kuulin ystävältäni. Hänenkään vaatteensa eivät tuntuneet sopivan keskenään yhteen, mutta silti hän päätti tehdä täydellisen vaatekaapin siitä mitä hänellä jo on. Hän alkoi vedellä kaapistaan vaatteita sokkona, miettimättä lainkaan niiden yhteensopivuutta.

Olen nähnyt tuloksen jo monena päivänä. Se on aivan mahtava. Jonkun mielestä ystäväni saattaa näyttää mielipuolelta, mutta minusta hän näyttää todella hienolta. Ja kun tarkemmin katselen, aika tarkkaan Anna Dello Russon ja Railin yhdistelmältä.

*

Maria Veitola on ostosterapiaa harrastava vaatehullu pätkätyöläinen, jolla on aivan liian kallis maku.

Kommentoi »