Apu

Teatterisyksyn alkupamaus


En ryhdy ennustajaeukoksi, mutta syksyn kulttuuritapaus on syyskuussa kahdessa teatterissa esitettävä Vanja-eno.
Teksti Liisa Talvitie

Vuorokausi Anton Tsehovin klassikkonäytelmän parissa alkaa 17. syyskuuta Suomen Kansallisteatterissa. Paavo Westerbergin odotettu suuren näyttämön debyytti lupaa modernia, nykypäivään sovitettua Vanja-enoa.

Kansallisessa nimiroolia näyttelee Kristo Salminen ja muissa rooleissa nähdään Eero Aho, Krista Kosonen, Heikki Nousiainen, Terhi Panula, Emmi Parviainen, Seppo Pääkkönen ja Seela Sella.

Seuraavana päivänä tapahtuu Tokoinlahden toisella puolella, kun Helsingin Kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä valot syttyvät kello yhdeksäntoista. Unkarilainen Tamas Ascher on ohjannut Vanja-enon tätä ennen Sydney Theatre Companylle, joka vieraili esityksellään menestyksellä muun muassa Broadwaylla.

Ascherin ohjauksessa Vanja-enoa näyttelee Santeri Kinnunen ja muissa rooleissa nähdään Esko Salminen (jonka poika Kristo on siis lahden toisella puolella nimiroolissa!), Martti Suosalo, Pekka Huotari, Tiia Louste, Matti Olavi Ranin, Iida Kuningas ja Marjut Toivanen.

Emmi Parviainen on Kansallisen Sonja, Anna-Maija Tuokko puolestaan Kaupunginteatterin Sonja, johon rooliin Ascher ohjasi Sydneyssa Oscar-voittaja Cate Blanchettia!

Kun tapasin Tamas Ascherin vuodenvaihteessa, hän syttyi liekkiin Tsehovista. Hän sanoi, että Tsehovin suuret näytelmät ovat katkeria komedioita.

"Koomisuus syntyy siitä, miten hän kuvaa arjen tapahtumia. Hän nauraa, hän hymyilee luomilleen hahmoille, joissa me puolestaan tunnistamme itsemme. Hän näkee tarkasti perusarkkityypit ja elämäntilanteet."

Ascher räjähti nauruun kysyessäni Vanja-enon, vasta 47-vuotiaan miehen, kyllästymistä elämäänsä.

"Onko tämä vakava kysymys? Kyllä! Keski-iän kriisi on yleismaailmallinen ilmiö, ihme, että moni selviää siitä ylipäätänsä yli. Keski-iässä tajutaan, ettei elämästämme jää jälkeen mitään muistomerkkiä."

En ennusta kumman tulkinta osuu ytimeen tai ajan hermoon, Paavo Westerbergin vai Tamas Ascherin. Se kuitenkin on varmaa, että 17. ja 18. syyskuuta Helsingin ensi-illoissa nähdään kaksi erilaista Vanja-enoa ja vietetään hyvän teatterin juhlaa.

Julkaistu: 12.8.2014