
KOM-teatterin Veriruusut porautuu Suomen vuoden 1918 tapahtumiin ja nostaa esiin sen, että myös naisia osallistui partiointiin ja sotatoimiin. Näytelmässä käy hyvin ilmi, että naisilla oli työläisten motiivien lisäksi myös omat emansipatoriset syynsä taistella.
Tarinan keskiössä on ryhmä nuoria naisia, osa vielä tyttöjä. Tehtaalla niljakkaan johtajan alaisina työskentelevät, häirintää sietämään joutuvat naiset näkevät sodassa mahdollisuuden parantaa myös omia olojaan ja taistella epätasa-arvoa vastaan. Päähenkilöksi nousee tehtaalle vasta viattomana 15-vuotiaana ja ujona luonnonlapsena tullut Sigrid (Helmi-Leena Nummela), joka joutuu kasvamaan nopeasti aikuiseksi raadollisessa maailmassa.
Miesten rinnalla housuissa sotivat naiset saivat hetken maistaa vapautta, mutta sodan seuraukset olivat monille julmat. Tasa-arvon ja reilumman kohtelun vuoksi taistoon ryhtyneet tytöt ja hädin tuskin naiset kokivat miesten lailla kuolemanuhkaa, mutta myös raiskaukset olivat todellisuutta. Naisia kohdeltiin jopa julmemmin kuin miehiä, mistä käy esimerkiksi kirjailija Ilmari Kiannon kehotus ampua "naarassusia". Näytelmässä julmuudet hoidetaan onneksi tyylikkäästi. Veriruusut tekee sodan kauhut lihaksi ilman mässäilyä.
Koskettava teos tarjoaa hienoa näyttelijäntyötä pääosin nuorelta ensembleltä. Lauri Maijala on tehnyt hyvää työtä Anneli Kannon upean alkuperäistekstin dramatisoinnissa. Karu mutta kekseliäs lavastus ja koskettava, kaunis musiikki täydentävät kokonaisuuden. Katsomossa epäilemättä harva silmäpari jää kuivaksi.
Veriruusut KOM-teatterissa 19.5. asti.