Teatteriarvostelu: Tampereella vuosi 1918 herää henkiin - sisällissotaa käsitellään molemmissa isoissa teattereissa
Kulttuuri
Teatteriarvostelu: Tampereella vuosi 1918 herää henkiin - sisällissotaa käsitellään molemmissa isoissa teattereissa
Tampereella kaksi uutta näytelmää kertoo ja kertaa tapahtumia vaikealta vuodelta - Suomen sisällissodasta 1918.
7.2.2018
 |
Apu

Tampereen teatteri: 1918 Teatteri taistelussa (kuva yllä)

Talvella 1918 tässä talossa valtaa ja majaa pitivät punaiset aina huhtikuuhun, kun valkoiset murtautuivat Tampereelle. Kuolleita kaatui tämän talon käytäville, kun kansa soti itseään vastaan.

1918 Teatteri taistelussa on Anna-Elina Lyytikäisen käsikirjoitus-ohjaus, joka dramatisoi talon hetkiä työväenhurmioista hurmeisiin loppuhetkiin, joissa näytelmä tempaa katsojat mukaan, osan konkreettisestikin. Kun aihe on näin iso, on vaarana, että sen alla henkilöt taipuvat karikatyyreiksi. Niin käy monin paikoin nytkin.

Ryskeen keskeltä suuriksi nousevat pienet ihmiset, kuten Risto Korhosen toveri Aho ja Ella Mettäsen piika, joka löytää elämälleen oikeutuksen. Kunnes vastustajan luoti sen päättää.  

Tampereen työväen teatteri: Tytöt 1918 (kuva yllä)

Käsikirjoittaja, ohjaaja Sirkku Peltola, säveltäjä Eeva Kontu sekä laulujen sanoittaja Heikki Salo muodostavat trion, joka jyräyttää sadan vuoden takaiset tapahtumat Tampereen työväen teatteriin. Ääntä riittää, kun ihmismassat taistelevat sisällissodassa.

Musikaali Tytöt 1918 näyttää, kuinka köyhälistönaiset tarttuivat aseisiin, tappoivat ja tulivat tapetuksi Tampereella. Jokaisen naisen tarina kerrotaan voimallisen orkesterin tahdittamana, liikkeessä olevassa näyttämön melskeessä. Koskettavimmin tunteita kutkuttelee Ola Tuominen lämpimästi läsnä olevana työläisisänä.

Tytöt 1918 on iso, massiivinen, tärkeä teos sodan mielettömyydestä. Se jättää merkin katsojan sisimpään.  

Tekstit: Hannu Koskela ja Samuli Isola

Kuvat: Tampereen työväen teatteri ja Harri Hinkka/ Tampereen teatteri

Kommentoi »