Tuulilasi

Täysin uusi Audi A5 näyttää tältä – erotatko vanhasta?


Audi on esitellyt toisen sukupolven version coupemaisesta A5-mallistaan. A5:n sukujuuret löytyvät edelleen A4:sta.
Teksti Max Lange
Kuvat Audi

Ensimmäisen sukupolven A5 esiteltiin jo vuonna 2007 hieman ennen silloista Audi A4:ää. Mallin elinkaari on ollut siis varsin pitkä, mutta on silti pysynyt varsin tuoreena koko mallihistoriansa ajan. Uusi sukupolvi ei myöskään eroa vanhasta kovin paljoa.

Audi ei ole missään nimessä halunnut keksiä pyörää uudestaan A5:n kanssa, vaan on hienosäätänyt valmiita muotoja modernimpaan suuntaan. Audin muotoilijoiden tavoitteena on ollut lisätä muotoihin eleganssia, atleettisuutta ja urheilullisuutta.

Pellin alla kaikki on uutta. A5 perustuu samalle MLB-pohjarakenteelle kuin A4:kin. Kevyempien materiaalien ansiosta painoa on saatu pudotettua noin 60 kilolla edeltäjään nähden. Auton muodoissa on pyritty saavuttamaan mahdollisimman alhainen ilmanvastus.

Myös moottoripuolella on tapahtunut kehitystä, ja malliston tehottomimmassakin mallissa on peräti 190 hv. Malliston huipulle julkaistiin S5 Coupe, jonka keulalla sijaitsee 3,0 TFSI V6-moottori. Padasta irtoaa 354 hv ja 0–100 km/h kiihdytys sujuu 4,7 sekunnissa.

Ohjaamossa palikat ovat identtisiä sisarmalli A4:n kanssa. Tarjolla on myös suomalaisosaamista sisältävä Virtual Cockpit -multimedianäyttö mittaristoon.

Audi A5:n lanseeraus tapahtuu loppuvuodesta 2016.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 3.6.2016