Eeva

Täydelliset punaviinit lammasruuan seuraksiTäydelliset punaviinit lammasruuan seuraksi

Pääsiäinen lähestyy. Koostimme toimituksen viinisuositukset juhla-aterialle.
Teksti Sari Salonen
Kuvat iStock

Kun valitsee kevään lammasaterioille punaviiniä, tärkeintä on miettiä, miten aikoo aterian valmistaa. Klassisen tyylin lammasruokien, joissa on käytetty niukasti mausteita ja joissa liha jää sisältä roseeksi, kaveriksi sopivat uuden maailman Cabernet Sauvignonit.

”Niiden kypsä tanniinisuus sopii vähärasvaiselle lampaalle”, sanoo Altia Akatemian valmentaja Mikael Karttunen.

Seikkailunhaluisen kokkaajan valinta osuu uuden maailman Shiraz-viineihin. Täyteläinen ja runsas Shiraz antaa kokille vapautta. Rypäleessä itsessään on mausteisuutta ja pippurisuutta, joten viini sopii niin tuhdisti maustetulle, pippuriselle, glaseeratulle ja makealle kuin savustetullekin lampaalle.

”Myös argentiinalaiset Malbecit toimivat aina lammaspöydässä”, Karttunen sanoo.

Näin testaat viinin sopivuuden

Hän neuvoo kikan, jolla voi varmistaa valitsemansa viinin ja ruuan yhteensopivuuden: Maista viiniä edellisenä iltana kaulallisen verran ja tunnustele, mitä yrttejä ja mausteita siitä löytyy. Käytä lampaalle samaa makumaailmaa.

”Eikä viini ehdi mennä pilalle, kun laittaa korkin kunnolla kiinni. Happikontakti jää niin vähäiseksi.”

Maailman paras Cabernet Sauvignon

Rosmariini-valkosipuli-lampaanviululle täydellinen pari on eteläafrikkalainen Nederburg Two Centuries Cabernet Sauvignon 2013 (Alkon verkkokauppa ja tilausvalikoima, 49,90 €). Juoma on arvostettu maailman parhaaksi Cabernet Sauvignoniksi, ja siltä silkkinen punaviini myös maistuu.

Täyteläinen ja tanniininen eteläafrikkalainen Running Duck Shiraz 2015 (11,89 €) sopii nuorekkaalle lammasaterialle. Viini on luomua, vegaanista ja eettistä, ja tuottajan viinitarhassa ankat tepastelevat torjuntahommissa.

Erityisesti muhennokselle ja ylikypsälle lampaalle sointuu vivahteikas ja ryhdikäs uusiseelantilainen Matua Lands & Legends Merlot Cabernet 2013 (21,89 €). Rypälesekoituksessa on myös hivenen Malbecia.

Julkaistu: 12.3.2018