Tuulilasi

Tästäkö Suomen tiestön pelastaja? – hollantilainen ihmemuovi asfaltin korvikkeeksi

Tästäkö Suomen tiestön pelastaja? – hollantilainen ihmemuovi asfaltin korvikkeeksi
Rotterdamin kaupunki harkitsee kokeilua, jossa teitä päällystettäisiin pulloista kierrätetyllä muovilla. Sen väitetään olevan kestävämpää, vihreämpää ja nopeampi päällystää kuin perinteinen asfaltti.

Hollantilainen rakennusfirma VolkerVessels on julkistanut tiepäällysteen, joka on tehty sataprosenttisesti kierrätetystä muovista. Yritys väittää, että muovipäällyste olisi kestävämpää kuin perinteinen asfaltti.

Esimerkiksi se tarvitsisi vähemmän ylläpitoa kuin perinteinen asfaltti ja sen pitäisi kestää lämpötiloja -40C – +80C välillä, kertoo The Guardian. Tämä mahdollistaisi pinnoitteen käytön myös Suomessa.

Koska muovi on melko kevyttä, kuormittaa päällyste vähän tiestön lähiympäristöä. Keveyden ansiosta muovipäällyste voidaan tuottaa muualla ja kuljettaa helposti paikan päälle päällystettäväksi. Päällyste on myös ontto, joten sen sisään voidaan sijoittaa lukuisia erilaisia kaapeleita.

Rolf Mars VolkerVesseliltä kertoo, että muovipäällyste on toistaiseksi vasta konseptiasteella. Rotterdamin kaupunki on kiinnostunut toimimaan uuden pinnoitteen koekaniinina. Myös märän ja liukkaan kelin ominaisuuksia on vielä testattava.

Muovipäällyste mahdollistaisi teoriassa myös lämmitetyt tiet sekä erittäin hiljaiset päällysteet. Lämmitys voisi ratkaista esimerkiksi suomalaisen tiestön suolausongelman, ehkäpä myös tiestön kunto paranisi.

Aiheesta ensimmäisenä Suomessa uutisoi Talouselämä.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 15.7.2015
Kommentoi »