Tuulilasi

Tässä on uusi täyssähköinen Hyundai Kona electric


Täysin uusi Hyundai Kona electric on Hyundai-malliston uusin jäsen, joka vahvistaa Hyundai Motorin vahvaa asemaa ekoautovalmistajana. Uusi Hyundai Kona electric yhdistää kaksi nopeimmin kasvavaa autoteollisuuden trendiä: sähköisen liikkumisen ja SUV-korimallin.
Kuvat Hyundai

Hyundai Motor on ensimmäinen autonvalmistaja Euroopassa, joka ottaa kompaktin täyssähkö-SUV:n sarjatuotantoon. Hyundai tarjoaa jo nyt laajimman valikoiman ekoautovaihtoehtoja: Hyundain valikoimassa ovat mm. ensimmäinen sarjatuotantoinen Fuel Cell -vetyauto ix35 sekä sen pian esiteltävä seuraaja – täysin uusi Hyundai Nexo. Lisäksi Hyundai IONIQ on ensimmäinen auto, joka tarjoaa ensimmäisenä autonvalmistajana yhteen korimalliin kolme vaihtoista sähköistä voimalinjaa: täyssähköauton, hybridin ja ladattavan hybridin. Hyundai IONIQ on kerännyt useita palkintoja niin medialta kuin teollisuudeltakin ja se onkin yksi Euroopan arvostetuimmista ekoautoista.

Muotoilu

Uusi Hyundai Kona electric on kompaktin kokoluokan SUV, jonka leveys on 1 800 mm. Hyundai Konaan verrattuna uutuus on 4 180 mm:n pituudellaan 15 mm pidempi ja 1 570 mm korkeudellaan 20 mm korkeampi. Akseliväli on 2 600 mm. Matkustajille ja matkatavaroille on runsaasti tilaa: etumatkustajien jalkatila on 1 054 mm ja takapenkillä 850 mm. Tavaratilan koko on 332 l latauskaapeli mukaan lukien (373 l ilman latauskaapelia).

Kona electricin erottaa Konasta suljettu etusäleikkö, joka luo auton keulaan tunnistettavan ilmeen lisäten myös aerodynamiikkaa. Etuosan muotoilun toinen ominaispiirre on led-päiväajovalojen ja led-ajovalojen uudenlainen yhdistelmä. Uuteen Kona electriciin on valittavissa 21 erilaista väriyhdistelmää seitsemästä ulkovärivaihtoehdosta ja kolmesta katto- ja ulkopeilien värivaihtoehdosta.

Moottorit

Hyundai Kona electric tulee markkinoille kahdella vaihtoehtoisella tehoversiolla ja yhdellä markkinoiden suorituskykyisimmistä sähkömoottoreista, joka lupaa lähes 470 kilometrin toimintamatkan. Perusversiossa akun kapasiteetti on 39,2 kWh, tehoa 135 hv (99 kW) ja toimintamatka yhdellä latauksella on jopa 300 km. Perusversion energiankulutus on alle 14,8 kWh/100 km. Tehokkaammassa versiossa akun kapasiteetti on 64 kWh ja tehoa on 204 hv (150 kW). Tehoversion energiankulutus on 15,2 kWh/100 km ja se kiihtyy 0-100 km/h 7,6 sekunnissa. Molempien versioiden vääntömomentti on 395 Nm ja huippunopeus 167 km/h. Hyundai käyttää uudessa Kona electricissä litium-ioni-polymeeriakkuja perinteisten nikkelimetallihydridiakkujen sijaan.

Akun lataaminen 7,2 kW:n latauslaitteella kestää tehoversiossa 9 tuntia 40 minuuttia ja perusversiossa 6 tuntia 10 minuuttia. Kona electricissä on myös valmius ladata akku 100 kW:n latausasemalla 80 %:iin noin 54 minuutissa. Auton vakiovarusteluun kuuluu Schuko-pistokkeeseen sopiva ICCB-latauskaapeli (in-cable control box). Kona electricin latauspistoke sijaitsee auton keulalla Hyundai-logon vieressä. Uusi Hyundai Kona electric hyödyntää myös jarrutusenergian talteenottoa, jonka voimakkuutta kuljettaja voi säätää ohjauspyörän taakse sijoitetuista säätimistä.

Tekniikka ja turvallisuus

Kona electrisissä on IONIQ-mallistosta tuttu digitaalinen mittaristo, josta on helppoa seurata mm. nopeusmittaria, akun varaustasoa ja energiankulutusta. Lisäksi uutuudessa on korkearesoluutioinen ja suurikokoinen seitsemän tuuman multimedianäyttö. Myös head-up-display-tuulilasinäyttö tarjoaa tarvittavat ajotiedot suoraan kuljettajan näkökenttään siten, että huomio pysyy turvallisesti liikenteessä.

Yksi uusista varusteista on mukautuva vakionopeudensäädin Smart Cruise Control. Järjestelmä kiihdyttää ja jarruttaa autoa automaattisesti. Liikenteen pysähtyessä Stop & Go -järjestelmä käyttää auton jarruja pysähdykseen asti. Järjestelmä toimii 0-180 km/h nopeusalueella.

Kona electric tarjoaa myös laajan valikoiman liitettävyyspalveluita, kuten infotainment-järjestelmän, joka yhdistää navigointi-, media- ja esimerkiksi Apple CarPlay ja Android Auto -valmiudet sekä mahdollistaa matkapuhelimen langattoman latauksen.

Hyundai-malliston uutuus on varustettu yhtiön uusimmalla aktiivisella turvallisuus- ja kuljettajaa avustavalla SmartSense-tekniikalla, johon kuuluvat törmäysvaroitin, kaista-avustin, kuolleen kulman tunnistus ja kaistanvaihtoavustin, risteävän liikenteen varoitus, kuljettajan vireystilan valvonta ja ajovaloautomatiikka.

Hyundai Kona electric saapuu Euroopan markkinoille kesällä 2018. Suomen aikatauluja ja hintoja ei ole vielä vahvistettu.

Julkaistu: 27.2.2018