Apu

Tässä on huumepoliisin piilokonttori!


Jari Aarnion puolustuksen mukaan huumejutun keskeinen tekijä, ”Pasilan mies”, tarkoittaa tätä yhteiskäytössä ollutta poliisin piilokonttoria. Syyttäjän mielestä piilokonttori on vain työtila ja Aarnio on ”Pasilan mies”.
Kuvat Jaakko Jaskari, Toni Härkönen, Lehtikuva

Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion huumeoikeudenkäynti alkoi 4.6.2015 Helsingin käräjäoikeudessa suuren kohun saattelemana. Syyttäjä on vaatinut Aarniolle rangaistusta muun muassa kahdeksasta törkeästä huumausainerikoksesta. Aarnio on kiistänyt kaikki syytteet. 

Suurin osa huumausainerikoksia koskevista syytteistä liittyy niin sanottuun tynnyrihuumejuttuun, jossa junailtiin Hollannista Suomeen vajaa tuhat kiloa hasista.

Syyttäjän mukaan Aarnio oli ”Pasilan mies”, jonka henkilöllisyys on aiemmin jäänyt tuntemattomaksi. Pasilan mies on krp:n antama nimi henkilölle, joka toimi tynnyrihuumejutussa keskeisenä tekijänä. Syyttäjä on perustellut Aarnion esimerkiksi olleen usein samoissa paikoissa, joihin Pasilan miehen prepaid-liittymät paikantuivat.

Kun Aarnion puolustus vastasi kesäkuussa käräjäoikeudessa ensimmäisiin Aarnioon kohdistettuihin huumerikossyytteisiin, esiin nousi yllättävä seikka: huumepoliisin piilokonttori.

Aarnion puolustuksen mukaan piilokonttori selittää, miksi Pasilan miehen puhelut paikallistettiin usein Länsi-Pasilaan.

Aarnion puolustuksen mukaan koko Pasilan miestä ei ole olemassakaan, vaan kyseisiä matkapuhelimia ovat käyttäneet useat poliisit yhteydenpitovälineenä tietolähteisiin. 

Puolustuksen kanta on, että Aarnion tynnyrijuttuun liittyvät toimet ovat olleet osa huumerikostutkintaa ja rikostiedustelua.

”Puhelimet ovat olleet virkakäytössä ja niitä ovat käyttäneet useat eri poliisit.” Jari Aarnion kanta puolustusasianajaja Riitta Leppiniemen mukaan.

Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi sanoo puheluiden paikantuneen Länsi-Pasilaan, koska siellä sijaitsi muun muassa huumepoliisin piilokonttori, jossa puhelimia säilytettiin. Puolustuksen mukaan puhelimia säilytettiin konttorin lisäksi myös autoissa konttorin lähellä.

– Aarnion kanta on, että puhelimet ovat kaikki olleet virkakäytössä ja että niitä ovat käyttäneet useat eri poliisit. Pasilassa on siten ollut paitsi poliisilaitos myös niin sanottu piilokonttori. Sen sijainti on merkittävä puhelinten paikantamiseen nähden, Leppiniemi sanoo.

Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio ei ota kantaa puolustuksen väitteeseen.

– Minulla ei ole yhtään mitään tietoa mistään puhelinten säilyttämisestä, Aapio sanoo.

Lasse Aapio vahvistaa, että osoitteessa on toiminut tarkkailuyksikön käytössä ollut toimitila. Aapion mukaan konttorin vuokrat maksoi Helsingin poliisilaitos.

– Se on ollut tarkkailuyksikön käytössä oleva toimitila, se oli ataritoimintaa varten vuokrattu ja varattu. Helsingin poliisilaitos maksoi vuokran. Sillä oli kai senhetkinen tarve, kun toimitilat olivat sellaiset kuin ne olivat. Nyt tilanne on erilainen, Aapio kommentoi.

Tapausta käsittelevä kihlakunnansyyttäjä Pihla Keto-Huovinen ei kiistä konttorin olemassaoloa. 

– Se on ihan fakta, että huumepoliisin konttori on ollut olemassa, siitä ei ole riitaa, Keto-Huovinen kommentoi.

– Tiloissa käytiin kahvilla ja puhuttiin paskaa, eräs Edeniä käyttänyt poliisi kuvailee.

Kolme nimettömänä pysyttelevää poliisilähdettä paljastaa Apu-lehdelle yksityiskohtia huumepoliisin Länsi-Pasilassa sijainneesta piilokonttorista.

Huumepoliisin käytössä vuoteen 2012 saakka ollut piilokonttori tunnettiin sitä käyttäneiden, tarkkailu- ja tiedustelutehtävissä olleiden poliisien keskuudessa peitenimellä Eden.

Piilokonttorin tarkka osoite ja muut konttorin yksityiskohdat osana tynnyrihuumejutun oikeuskäsittelyä ovat salaisia. Esitutkintapöytäkirjoissa kaikki kohdat, joissa piilokonttorin osoite mainitaan, on mustattu. 

Asuintalon katutason liikehuoneisto sijaitsee rauhallisella kävelykadulla Länsi-Pasilassa, vain noin kilometrin päässä Pasilan poliisiasemasta. Huoneiston ikkunat on peitetty peilikalvolla, jottei huoneistoon näe sisälle. Talon asukkaat kulkevat sisälle talon sisäpihalla sijaitsevan sisäänkäynnin kautta, mutta piilokonttorina käytettyyn huoneistoon kuljetaan yksityisestä sisäänkäynnistä kadun puolelta.  

Asuintalon katutason liikehuoneisto sijaitsee rauhallisella kävelykadulla Länsi-Pasilassa.

Avun saamien tietojen mukaan tilaa käytti aikanaan noin 10–20 pääosin nuorta, poliisikoulusta juuri valmistunutta tai Karhu-yksiköstä valikoitua poliisia. He työskentelivät niin sanotuissa ataritehtävissä eli salasivat olevansa poliiseja.

Sivukonttoria käyttäneet henkilöt kävivät poliisitalolla harvoin ja salasivat konttorin sijainnin myös omilta kollegoiltaan. Harva poliisijohdostakaan tiesi tiloista, saati sitten kävi siellä.

– Se on ollut työtila, joka on liittynyt ataritoimintaan. Siellä on käynyt henkilöitä, jotka ovat olleet sellaisissa tehtävissä, etteivät he ole saaneet tulla yhdistetyksi poliisitoimintaan. Missään yleisessä tiedossa tämän konttorin olemassaolo ei ollut, tietenkään, yksi lähteistä kertoo.  

Huoneiston ikkunat on peitetty peilikalvolla, jottei huoneistoon näe sisälle. 

Erään lähteen mukaan konttorissa säilytettiin poliisivarustusta – kuten tietokoneita, joista oli yhteys poliisirekistereihin – sekä puhelimia. Poliisilähteiden mukaan konttorin kassakaapissa oli arkaluontoisia tietoja ja tarvittaessa myös aseita.

Peitetehtävissä olleiden poliisien käyttämää tilaa suojeltiin ulkopuolisilta kaikin tavoin.

Eräs lähteistä kertoo, että huoneistoon pääsi esimerkiksi pakollisten kunnostustöiden takia ainoastaan yksi luottohuoltomies. Mikäli joku sattui soittamaan ovikelloa tai koputtamaan ovea, sitä ei avattu. Huoneiston ikkunat oli peitetty peilikalvolla, jonka ansiosta konttoriin ei nähnyt sisälle. Tila oli kuin mikä tahansa konttori, jossa oli työpöytiä ja tietokoneita sekä kahvinkeittohuone. 

– Tiloissa käytiin kahvilla ja puhuttiin paskaa, eräs Edeniä käyttänyt poliisi kuvailee.

Tällä hetkellä tyhjillään olevaa huoneistoa vuokraa Helsingin kaupungin kiinteistöviraston Tilakeskus. Tilakeskuksesta kerrotaan, että kyseistä katutason liikehuoneistoa vuokrattiin vuosina 2001–12 Tilastotoimiston nimellä toimineelle taholle.

Tilakeskuksen mukaan huoneiston vuokranmaksajana toimi ajalla 2010–12 Poliisihallitus. Vuodesta 2004 vuoteen 2010 huoneiston vuokran maksoi Sisäasiainministeriö. Tilakeskukselta ei löytynyt maksutietoja vuotta 2004 edeltävältä ajalta. Huoneiston vuokrasopimus Tilastotoimiston nimellä päättyi 31.7.2012. 

Teksti Riika Nykänen, kuvat Toni Härkönen, Lehtikuva ja Jaakko Jaskari

Julkaistu: 17.9.2015