Tuulilasi

Tässä asiassa nais- ja miesautoilijat ovat täysin erilaisia

Nainen kysyy neuvoa autoasioissa puolisoltaan, mutta mies ei.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Siivous, pesunesteen lisääminen ja auton pesu ovat yleisimpiä autoaskareita, joita suomalaiset tekevät itse, mutta vain hieman yli puolet heistä vaihtaa lampun polttimon autoonsa.

Lisäksi nais- ja miesautoilijoiden välillä on selkeitä käyttäytymiseroja autoaskareiden tekemisessä: esimerkiksi 25 prosenttia naisautoilijoista ei lisää pesunestettä autoonsa. Vain 2 prosenttia suomalaisista kysyy neuvoa autohuoltoon liittyvissä kysymyksissä huoltoasemalta.

Tiedot ilmenevät autokorjaamoketju Autoasin selvityksestä, johon vastasi 1 000 autoilijaa.

”Ajovalojen polttimoiden vaihtaminen on monissa autoissa yllättävänkin työlästä ja hankalaa", kertoo Autoasi-korjaamoiden ketjupäällikkö Antti Korhonen tiedotteessa.

"Joissain automalleissa akku tai pissapojan säiliö pitää ottaa edestä pois ennen kuin polttimon pääsee vaihtamaan. Pahimmillaan autosta pitää purkaa puskuri, jotta ajovalon saa irrotettua ja polttimoon pääsee käsiksi."

Tutkimuksessa selvisi myös, että miehet tekevät selkeästi naisia enemmän autoiluun liittyviä tehtäviä. Vain 3 prosenttia autoilevista suomalaismiehistä kertoo, ettei tee mitään autoiluun liittyviä askareita itse. Naisautoilijoista 8 prosenttia ei tee mitään autoiluun liittyviä askareita ja esimerkiksi 25 prosenttia naisista ei lisää pesunestettä autoonsa.

Huoltoasemalta ei neuvoja kysellä

Autohuoltoon liittyvissä kysymyksissä käännytään yleisimmin autokorjaamon sekä puolison tai seurustelukumppanin puoleen.

Autokorjaamosta neuvoja kysyy sekä naiset että miehet, mutta sukupuolierot ovat selkeät puolisolta kysymisen suhteen. Lähes puolet naisista kysyy neuvoa puolisoltaan, kun taas miehillä vastaava luku on vain 2 %. Joka kolmas suomalainen miesautoilija ei kysy neuvoa tai vinkkejä autonhuoltoon liittyvissä kysymyksissä yleensä keneltäkään.

Mielenkiintoista on myös se, että suomalaiset kääntyvät mieluummin naapurin, tuttavan tai sisaruksen puoleen kuin huoltoaseman, kun heillä on autohuoltoon liittyviä kysymyksiä. Vain 2 prosenttia suomalaisista kysyy neuvoa autohuoltoon liittyvissä kysymyksissä huoltoasemalta.

Lista autoaskareista, jotka autoilevat suomalaiset tekevät itse

1. Siivous (86 % vastaajista)

2. Pesunesteen lisäys (82 % vastaajista)

3. Pesu (80 % vastaajista)

4. Pyyhkimien sulkien vaihto (67 % vastaajista)

5. Renkaiden vaihto (62 % vastaajista)

6. Lampun polttimon vaihto (58 % vastaajista)

7. Öljyn lisääminen (55 % vastaajista)

8. Jäähdytysnesteen lisääminen (53 % vastaajista)

9. Sulakkeiden vaihto (46 % vastaajista)

10. Akun vaihto (34 % vastaajista)

Heiltä suomalaiset kysyvät neuvoa autohuoltoon liittyvissä kysymyksissä

1. Korjaamolta/autohuollosta (35 % vastaajista)

2. Puolisolta tai seurustelukumppanilta (26 % vastaajista)

3. Ystäviltä (22 % vastaajista)

4. Internetistä esim. googlaamalla (21 % vastaajista)

5. Isältä (16 % vastaajista)

6. Työkaverilta (14 % vastaajista)

7. Sisaruksilta (7 % vastaajista)

8. Sukulaiselta tai tuttavalta (5 % vastaajista)

9. Naapurilta (3 % vastaajista)

10. Äidiltä (2 % vastaajista)

11. Huoltoasemalta (2 % vastaajista)

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Julkaistu: 24.9.2015
Kommentoi »