Tuulilasi

Tässä asiantuntijan neuvot, jos auto hyytyy tielle


Pääsiäisen menoliikenne on kiivaimmillaan kiirastorstaina 29. maaliskuuta. Ruuhkat alkavat ennusteiden mukaan jo iltapäivällä, kun ihmiset suuntaavat autoillaan pääsiäisloman viettoon.
Kuvat All Over Press

Paluuliikennepiikki taas on odotettavissa maanantaina 2. huhtikuuta. Osa ihmisistä palaa lomareissultaan jo sunnuntaina, joten paluuliikenteen odotetaan jakautuvan menoliikennettä tasaisemmin.

Ennen pidempiä matkoja olisi hyvä tarkastaa auton kunto, esimerkiksi moottoriöljyn ja jäähdytysnesteen määrä, rengaspaineet ja niiden kuluneisuus. Valmisteluista huolimatta matka voi katketa autossa olevan vian vuoksi.

LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtavan asiantuntijan Markus Niemisen mukaan yleisimmät syyt auton hajoamiseen matkalla ovat tekninen vika ja virran loppuminen.

”Tyypillisesti kyseessä on moottorin sähkövika tai akun varaustilan heikkeneminen. Seuraavaksi yleisin syy tien päälle jäämiseen on rengasrikko. Varsinkin nyt talvikaudella on myös jonkin verran ojaanajoja ja lumikinoksiin kiinnijäämisiä. Tämän lisäksi väärän polttoaineen tankkaaminen ja polttoaineen loppuminen keskeyttävät matkoja”, Nieminen luettelee.

Entistä teknisemmät nykyautot aiheuttavat sen, että autoilijat tarvitsevat aikaisempia vuosia enemmän apuja tien päällä. Tämä näkyy myös ihmisten ottamien autovakuutusten kattavuuden laajenemisena.

”Nykyään harvat osaavat selvittää autoon tulevia vikoja itse tien päällä. Esimerkiksi LähiTapiolan laajimpaan kaskovakuutukseen kuuluu sijaisautopalvelu ja kyseisten vakuutusten määrä on viime vuosina kasvanut”, Nieminen kuvailee.

Hätäpalveluun vuosittain 16000 puhelua

LähiTapiola tarjoaa asiakkailleen hätäpalvelunumeron, josta asiakas saa apua tien päälle jäädessään. Numerosta saa apua tämän lisäksi myös muissa kiireellisissä hätätilanteissa, kuten matkalla sairastuessa tai tapaturman sattuessa. Hätäpalveluun tulee vuosittain noin 16 000 puhelua.

”Asiakkaat tarvitsevat usein ennen kaikkea neuvoja siihen, miten selviytyä yllättävästä tilanteesta. Hätäpalvelusta saa ohjeita ja teknistä neuvontaa tilanteisiin, joissa mietityttä voiko ajoa jatkaa esimerkiksi varoitusvalosta tai viasta huolimatta turvallisesti”, kertoo Nieminen.

”Tarvittaessa voimme hätäpalvelun kautta tilata paikalle hinausauton tai toimittaa sijaisauton suoraan paikan päälle hinausauton mukana. Sijaisautopalvelu kuuluu laajimpaan kaskovakuutukseemme.”

Julkaistu: 28.3.2018