Apu

Taskupysäköintiä välttelee yli puolet naisista ja kolmannes miehistä – Suomessa isot erot myös alueiden välillä

Taskupysäköintiä välttelee yli puolet naisista ja kolmannes miehistä – Suomessa isot erot myös alueiden välillä
Aikaisempien tutkimusten perusteella naiset arvioivat omat liikennetaitonsa yleisesti heikommaksi kuin miehet. Runsas vuosi sitten Britanniassa julkaistussa tutkimuksessa tehtiin kuitenkin johtopäätös, että miespuolinen henkilöauton kuljettaja on keskimäärin kaksi kertaa vaarallisempi muulle liikenteelle kuin naiskuski.
Julkaistu: 31.8.2021

Jännittääkö jokin tilanne liikenteessä? Vaikkapa pysäköiminen tai peruutus. Koska kaikkea tutkitaan, nyt voidaan jokseenkin varmasti sanoa, ettei liikennejännittäjä ole huolineen yksin.

Parkkifirma Easypark on teettänyt kyselyn, jonka perusteella noin puolet suomalaisista autoilijoista välttelee pysäköintitavoista kenties vaativinta, tasku­pysäköintiä. Miehistä noin kolmannes välttelee taskupysäköintiä, ja joka kahdeskymmenes ei harjoita moista toimintaa koskaan.

Ero sukupuolten välillä on suuri: naisista yli puolet välttelee taskupysäköintiä, ja joka kuudes heistä jättää sen aina tekemättä.

Myös auton peruuttaminen parkkiin on kyselyn perusteella useammin ongelma naisille kuin miehille. Naisista noin puolet on sitä mieltä, ettei pysäköinti peruuttamalla ole ongelma, miehistä taas kolme neljäsosaa.

– Jokaisella on tietysti oma tapansa autoilla ja pysäköidä. Liikenteen kokonaisuuden kannalta ongelmallista on se, jos parkkitilaa jää hyödyntämättä siksi, että siihen pääsee vain peruuttaen tai taskuun pysäköimällä, Easyparkin maajohtaja Aleksi Kolehmainen kommentoi.

Aikaisempien tutkimusten perusteella naiset arvioivat omat liikennetaitonsa yleisestikin heikommaksi kuin miehet.

Toisaalta tutkimukset viittaavat siihen suuntaan, että naiskuljettajat ovat muille tienkäyttäjille vähemmän vaarallisia kuin miehet. Runsas vuosi sitten Britanniassa julkaistussa tutkimuksessa esimerkiksi tehtiin johtopäätös, että miespuolinen henkilöauton kuljettaja on keskimäärin kaksi kertaa vaarallisempi muulle liikenteelle kuin naiskuski.

Peruuttamiskyselyssä luottamus omiin pysäköintitaitoihin vaihteli paitsi sukupuolen mukaan, myös maantieteellisesti.

Pääkaupunkiseudulla asuvista vastaajista yli puolet oli sitä mieltä, ettei taskupysäköinti ole ongelma, Pohjois-Suomessa kolmasosa ja Keski-Suomessa neljäsosa.

Kommentoi »