Tuulilasi

"Tasaisesti jakautuva valkoinen valo ja älykkäästi suunniteltu valaistus ei häikäise autoilijoita"


Euroopassa on käytössä yli 90 miljoonaa perinteistä katuvaloa, ja kolme neljästä katuvalaisimesta on yli 25 vuoden ikäinen, ilmenee EU-komission raportista.
Kuvat Anssi Kienanen

Tämän vuoksi ulkovalaistus vie jopa 50 prosenttia kuntien sähkönkulutuksesta, ja siirtyminen nykyaikaisiin valaistusratkaisuihin vähentäisi energiankulutusta ja onnettomuuksia.

Komission raportin mukaan EU:n alueella tapahtuvista liikenneonnettomuuksista 21 prosenttia on sellaisia, joissa toisena osapuolena on jalankulkija. Tällaisia onnettomuuksia tapahtuu erityisesti illan ja yön tunteina sekä pimeinä vuodenaikoina.

Komissio suosittelee investoimaan katuvalaistukseen liikenneonnettomuuksien vähentämiseksi.

Esimerkiksi tasaisesti jakautuva valkoinen valo ja älykkäästi suunniteltu valaistus ei häikäise autoilijoita tai jalankulkijoita. Lisäksi turvallisuutta ja energiatehokkuutta on mahdollista parantaa säätämällä valaistusta olosuhteiden mukaan, kuten himmentämällä valaistusta vähiten liikennöityinä aikoina.

Suomessa Osram ja sen ulkovalaistusratkaisuihin erikoistunut tytäryhtiö Siteco ovat parhaillaan toteuttamassa Koskenkylä-Hamina -tieosuudelle vuonna 2015 valmistuvan E18-moottoritien valaistusta. Hanke kattaa moottoritieosuuden, liityntäramppien ja ympäröivien tieosuuksien sekä väylälle tehtävien tunnelien valaistusratkaisut.

”Ulkovalaistuksen merkitystä kuntien energiankulutuksessa ja turvallisuuden lisäämisessä ei voi vähätellä", toteaa Osramin markkinointijohtaja Mika Linden tiedotteessa.

"Tarvitsemme Suomessa katu- ja tievalaistusta merkittävän osan vuodesta, joten asia on korkealla kuntien agendalla."

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 24.3.2014