Tuulilasi

Tarkkana rengasmerkintöjen kanssa – "polttoainekuluissa voi säästää merkittävästi"Tarkkana rengasmerkintöjen kanssa – "polttoainekuluissa voi säästää merkittävästi"

Uusista myytävistä renkaista on jo reilun vuoden löytynyt renkaiden vertailtavuutta helpottava EU-rengasmerkintä.
Teksti TL-verkkotoimitus
Kuvat Nokian Renkaat

Merkintä on kuitenkin edelleen monelle autoilijalle täysin tuntematon. Kodinkoneiden energiatehokkuusmerkintää muistuttava tarra kannattaa kuitenkin lukea huolella, sillä se auttaa niin renkaiden turvallisuuden kuin taloudellisuudenkin vertailussa.

Marraskuusta 2012 lähtien uusista renkaista löytynyt EU-rengasmerkintä kertoo renkaan märkäpidosta, ohiajomelusta ja polttoainetaloudellisuudesta.

Suomen kesäteillä renkaiden märkäpito nousee erityisen tärkeään asemaan, ja siihen kannattaakin kiinnittää erityistä huomiota kesärenkaita valitessa. EU-rengasmerkinnän luokituksessa A tarkoittaa parasta pitoa ja F heikointa.

"On huomioitava, että merkinnästä ei voi päätellä mitään vesiliirrosta tai renkaiden käsiteltävyydestä märällä pinnalla. Se mittaa vain jarrutusmatkaa märällä tiellä", muistuttaa Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri tiedotteessa.

Renkaan polttoainetehokkuutta mitataan EU-rengasmerkinnässä vierintävastuksen avulla. Mitä parempi luokka, sitä vähemmän polttoainetta kuluu.

"Laadukkaalla renkaalla polttoainekuluissa voi säästää merkittävästi. Esimerkiksi yhden luokan ero polttoainetehokkuudessa merkitsee noin 0,1 litran polttoaineen kulutuseroa sadalla kilometrillä", Morri kertoo.

Vuodessa polttoainetta säästää luokituksen parhaimmalla renkaalla noin 90 litraa verrattuna huonoimman luokituksen saaneeseen renkaaseen.

Renkaiden melua koskeva merkintä kertoo puolestaan sen, kuinka voimakas ääni renkaasta lähtee ulkona liikkuvien korviin. Merkintä ei siis kerro mitään auton sisään kuuluvasta äänestä.

Renkaiden aiheuttama ohiajomelu ilmoitetaan desibeleinä kolmen luokan avulla. Mitä useampi musta palkki tarrassa on, sitä voimakkaampana ohiajomelu kuuluu.

Näin tulkitset rengasmerkintää:

  • Esimerkki: 205/55 R 16 94 V XL
  • 205: Renkaan leveys millimetreinä
  • 55: Renkaan profiilisuhde. Renkaan korkeus on 55 prosenttia poikkileikkausleveydestä
  • R: Renkaan rakenne eli vyörengas
  • 16: Vanteen koko eli halkaisija tuumissa
  • 94: Kuormitusluokka
  • V: Nopeusluokka eli maksiminopeus. V=240 km/h
  • XL: Extra load eli korotettu kuormitusluokka

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 7.4.2014