Tärkeintä, että luet
Puheenaiheet
Tärkeintä, että luet
Tuomas Marjamäki: "Mullistuksista kyllä selvitään. En usko paperilehtien tai kirjojen koskaan kokonaan katoavan, vaikka rinnalle on noussut monia uusia tapoja tarjota lukemista."
29.10.2013
 |
Apu

Painettu sana kamppailee sähköisten välineiden kanssa ihmisten ajasta. Lehtitaloissa ja kirjankustantamoissa mietitään, miten luettavan sisällön tekeminen pysyisi kannattavana. Internet on saanut ihmiset ajattelemaan, että kaikki pitäisi saada ilmaiseksi – siitäkin huolimatta, että lehtijuttujen ja kirjojen tekijät tarvitsevat palkkansa ja kustantaja sijoittamilleen rahoille tuottoa.

Mullistuksista kyllä selvitään. En usko paperilehtien tai kirjojen koskaan kokonaan katoavan, vaikka rinnalle on noussut monia uusia tapoja tarjota lukemista.

Perinteinen kirja mahdollistaa täyden lukurauhan: sitä ei tarvitse ladata eikä lukiessa tule kiusausta selata nettiä tai tarkistaa sähköpostia. Lomamatkalle on helpompi ottaa mukaan tabletti kuin pakata matkalaukkuun viisi romaania. Autossa äänikirjoja kuunnellen voi tutustua kirjoihin, jotka muuten saattaisivat jäädä lukematta.

Luettavan muodolla ei ole väliä – tärkeintä on, että nuorempienkin sukupolvien lukuinto säilyy vahvana. Jos lapsi vierastaa kirjoja, tarttukoon lukulaitteeseen.

Kaikissa maissa sana ei ole vapaa, joten suomalaiset ovat etuoikeutettuja lukijoita. Maassamme on kadehdittavan hieno kirjastolaitos, jonka vuoksi kirjastokortin haltija saa mielin määrin luettavaa verorahojensa vastineeksi.

Lahden Messukeskuksessa järjestetään ensi viikonloppuna Lukeva-tapahtuma, jonka yhtenä tehtävänä on innostaa nuoria lukemaan. Apu osallistuu tapahtumaan sunnuntaina 3. marraskuuta. Tervetuloa Lahteen tapaamaan toimituksemme neljää kirjailijaa!

Kommentoi »