Tarja Smura avautuu missiaikojensa ahdisteluista: Minua pelotti mennä vaatevarastoille
Puheenaiheet
Tarja Smura avautuu missiaikojensa ahdisteluista: Minua pelotti mennä vaatevarastoille
- Häpeä esti kertomasta kenellekään, Tarja Smura huokaa.
Julkaistu 4.1.2018
Apu

Vuonna 1993 Miss Suomeksi kruunattiin 23-vuotias Tarja Smura. Gasellimaisista jaloistaan kehuttu upea vaaleaverikkö ilmoitettiin kisaan mukaan – häntä itseään missit eivät olleet koskaan kiinnostaneet.

Anna-Liisa Tilus tuli Nurmekseen pieneen ruokakauppaan, tapasi minut siellä ja sanoi, että sinun pitää hakea missikisoihin. Sanoin, että joo joo. Olin vielä koulunpenkillä, kun Helsingistä soitettiin, että tuletko käymään. Olenkin aina sanonut, että olen tällainen vahinkomissi, Smura nauraa.

Pienestä pitäen itseensä luottanut Smura pisti tuulemaan heti kruunaamisen jälkeen. Hän pakkasi laukkunsa ja lähti uuden poikaystävänsä, ohjaaja Renny Harlinin luo Yhdysvaltoihin. Sen jälkeen Smura nimettiin kohumissiksi.

– Vaikka missivuoteen mahtui sekä hyviä että huonoja hetkiä, olen onnellinen siitä, että ajat ovat muuttuneet. Silloin missikiertue kesti vain reilun viikon, Smura muistelee.

Päivät oli buukattu täyteen tavaratalonäytöksiä, yöt tyttöjä roikutettiin yökerhoissa. 

– Inhosin sitä keikistelyä yli kaiken, tunsin olevani karjamarkkinoilla. Nuoria tyttöjä kävelytettiin kännisten miesten edessä pitsialusvaatteissa ja stay up -sukissa. Minusta se oli kauhean alentavaa. Silloin ajattelin, että jos minut kruunataan, en alenna itseäni tähän enää ikinä. Minä päätän itse. Ja niin tein, eikä siitä tykätty yhtään.

Oman haasteensa toi Smuran silloinen vaatesponsori.

– Muistan, että minua pelotti mennä kellariin, jossa vaatevarastot olivat. Ikinä ei onneksi tapahtunut mitään vakavaa, ahdistelua ja puristelua kylläkin. Häpeä esti kertomasta kenellekään. Tietysti me tytöt varoittelimme toisiamme. Valitettavasti maailma on täynnä limanuljaskoja. Onneksi nyt asioista puhutaan.

Upeaa Smuraa houkuteltiin myös alusvaatemalliksi.

– Se oli heti ei. Olin jo silloin vahva mielipiteissäni ja oikeudenmukaisuus on ohjannut elämääni aina. Olin ensimmäinen Miss Suomi, joka kyseenalaisti sen organisaation. Sen jälkeen monet muut ovat avautuneet epäkohdista.

Smura esimerkiksi kritisoi sitä, että kruunaamisen jälkeen hänet jätettiin ihan yksin.

– Sinua vaan myydään tilaisuuksiin neuvottelematta. Minulla ei ollut edes asuntoa eikä autoa. Kaikki piti hoitaa itse. Ja missisopimus oli riistoa.

Smura hoiti kuitenkin työnsä aina esimerkillisesti.

– Kun lähdin Yhdysvaltoihin Rennyn luokse, en jättänyt mitään velvollisuuksia hoitamatta. Kyse oli siitä, että Eino Makusen mielestä minun olisi pitänyt pyytää häneltä lupa. Lupa! Miksi olisin kysynyt lupaa lomamatkaa varten? Vaikka olin työsuhteessa, eihän minua kukaan omistanut. Sain kuulla, että ethän sä nyt tuollaista irtiottoa voi tehdä. No totta ihmeessä voin!

Kun Tarja Smura palasi Yhdysvalloista, Makunen oli vastassa nuhtelemassa.

– Sanoin, etten ole tehnyt mitään väärää, olen hoitanut aina kaikki keikkani. Lopulta hän joutui myöntämään sen.

Sen verran Makusella taisi Smuran arvelujen mukaan jäädä hampaankoloon, että vaikka hän oli Lola Odusogan lisäksi ainoa viime vuosien Miss Universum -kisoissa menestyneistä kaunottarista, Smuraa ei ole ikinä pyydetty missikisoihin tuomariksi.

– Kyllä minä sitä olen ihmetellyt.

Monista muistakin missien seikkailuista kuullaan loppukuusta lisää, kun televisiossa alkaa pyöriä uusi tv-sarja Kaunis elämä. Ohjelmassa eri aikakausien missit kokoontuvat saman pöydän ääreen muistelemaan uran ja yksityiselämän käänteitä. Mukana ovat Smuran lisäksi Lenita Airisto, Heidi Sohlberg, Lola Odusoga, Riitta Väisänen, Pia Lamberg, Lotta Näkyvä ja Karita Tykkä.

Lue Tarja Smuran koko haastattelu uudesta Avusta 1/2018.

Lue lisää:

Teksti Annika Vuorensola, kuva Petri Mulari

Kommentoi »