Avun pääkirjoitus: Purjehtija Tapio Lehtinen pelastui, mutta mitä tapahtui Tyyne-mummon kutomille villahousuille?
Puheenaiheet
Avun pääkirjoitus: Purjehtija Tapio Lehtinen pelastui, mutta mitä tapahtui Tyyne-mummon kutomille villahousuille?
Tapio Lehtisen Asteria-veneen uppoaminen Intian valtamerellä oli shokkiuutinen. Kokenut purjehtija pelastautui viime hetkellä uppoavasta venestä. Suomi hengähti, kun purjehtija pelastui, mutta mielessä oli myös kysymyksiä. Miten näin saattoi käydä? Vajosivatko viiden kilometrin syvyyteen myös ne Tapion rakkaan Tyyne-mummun 70-luvulla kutomat villahousut, joiden kanssa mies on kolunnut maailman meret, tyynet ja tuiskut, kirjoittaa toimituspäällikkö Samuli Isola.
Julkaistu 28.11.2022
Apu

Onko hän elossa?

Oli tullut järkyttävä uutinen, että maailmaa ympäri yksin purjehtiva Tapio Lehtinen on lähettänyt hätäsignaalin Intian valtamerellä. Suomi pysähtyi seuraamaan. Epätietoisuuden katkaisi viesti, jonka mukaan mies on pelastunut, mutta Asteria, vene, jolla Tapio kiersi vaivalloisesti pallon neljä vuotta sitten, on vaipunut merenpohjaan.

Viime hetkellä pelastuslautalle päässyt purjehtija katsoi vierestä, kun vene vajosi syvyyksiin. ”Tippa tuli silmiin”, hän kommentoi Iltalehdelle hänet pelastaneelta rahtialukselta.

Mielessäni risteili kysymyksiä. Millaisesta reiästä meri on voinut päästä niin läpikotaisesti remontoituun veneeseen? Onko Tapion unelma klassikkokisan voitosta nyt ikuisesti haudattu? Milloin hän pääsee läheistensä luo? Vajosivatko viiden kilometrin syvyyteen myös ne Tyyne Lyydia -mummun 70-luvulla kutomat siniset villahousut, joiden kanssa mies on kolunnut maailman meret, tyynet ja tuiskut?

Tapasin kesällä Lehtisen Helsingissä ja soitin hänelle alkusyksyllä Ranskaan ennen maailmanympäryskisan alkua. Juttuni julkaistaisiin vasta, kun mies ja vene ohittaisivat Etelä-Amerikan kärjen, kun Tapiolla olisi jalassaan maailman ympäri jo kolmatta kertaa kiertävät rakkaan Tyyne-mummon kutomat villahousut. Mutta Kap Horniin asti Tapsa ja villikset eivät päässeet.

Mutta Tapio Lehtinen, 64, ei pysähdy vaikka rakas Asteria-vene onkin valtameren pohjassa. Ensi syksynä hän seisonee jo Galiana-veneessään valmiina matkalle maailman ympäri, sillä kertaa 12-henkisen miehistön kanssa. He vievät viestiä valtameristä, joiden pelastaminen on ihmiskunnan yhteinen asia.

Kommentoi »