Tapaus Auer
Puheenaiheet
Tapaus Auer
Television tutkivana journalistina tunnettu Tuula Malin kysyi taannoin, voisiko hän tarjota Avulle juttuja. Hän halusi vaihteeksi taas kirjoittaa.
Julkaistu 22.9.2011
Apu

Pyysimme tarjolle aiheita, ja niitähän tuli. Yksi niistä oli Anneli Auerin haastattelu. Näytimme heti vihreää valoa, sillä Auer oli vain hetkeä aiemmin vapautettu murhasyytteestä hovioikeuden päätöksellä.

Tuula Malin lähetti Auerin asianajajalle haastattelupyynnön, johon tuli yllättävän nopeasti myönteinen vastaus. Valokuvaajamme Kari Kaipainen lähti Malinin kanssa keikalle Turkuun Anneli Auerin kotiin. Kuvaaja otti mukaan myös videokaluston; olihan meillä ammattitaitoinen televisiotoimittaja juttua tekemässä.

Anneli Auer antoi Avulle harvinaisen avomielisen, pitkän ja perusteellisen haastattelun, jonka julkaisimme lehdessä ja verkkosivuillamme. Tuula Malin oli yhteydessä Anneli Aueriin vielä maanantaiaamuna, kun lehti oli lähdössä painoon. Samana iltapäivänä poliisi pidätti Anneli Auerin hänen kotonaan, mutta me emme tienneet sitä ennen perjantaita.

Perjantaiaamuna postitin Anneli Auerin kotiosoitteeseen edellispäivänä ilmestyneen Apu-lehden ja kiitin häntä kirjelappusella yhteistyöstä. Parin tunnin kuluttua tuli kollegalta tekstiviesti: ”Pysykää hereillä, kohta tulee kova uutinen.” Ja hetken kuluttua luimme Helsingin Sanomien verkkosivuilta, että Anneli Auer on pidätetty epäiltynä seksuaalirikoksista ja että häntä esitetään vangittavaksi. Toimittaja Malin oli yhtä tyrmistynyt kuin me Avun toimituksessa ja kaikki kollegamme eri tiedotusvälineissä, suuresta yleisöstä puhumattakaan.

Anneli Auerin tapaus on yksi Suomen rikoshistorian poikkeuksellisimmista tapauksista. Sen vuoksi siitä pitää kirjoittaa. Mutta samalla täytyy muistaa, että Auer on vapautettu murhasyytteistä eikä häntä ainakaan vielä ole tuomittu seksuaalirikoksista. Edes syytteitä ei ole vielä nostettu. Tällä hetkellä Anneli Auer on syytön. Jatko näyttää, löytyykö häntä vastaan todisteita, vai seuraammeko parhaillaan murhenäytelmää, jossa tuhoutuu viiden ihmisen elämä.

Kommentoi »