Apu

Näin eliitti tanssi ja tapaili 1800-luvun Turussa – Tutkimus avaa ovia entisen pääkaupungin seurapiireihin ja kulttuurielämään

Näin eliitti tanssi ja tapaili 1800-luvun Turussa – Tutkimus avaa ovia entisen pääkaupungin seurapiireihin ja kulttuurielämään
Topi Artukka sukelsi väitöstutkimuksessaan 1810-luvun Turun seurapiirien elämään ja tapoihin ja osoitti, että seuraelämä oli eliitille tärkeä keino luoda suhteita sekä kehittää hierarkioita ja valta-asetelmia.
Julkaistu: 13.5.2021

Turussa vietettiin 1810- luvulla kosmopoliittista seuraelämää, joka loi eliitille mahdollisuuden tapaamisiin, keskusteluihin, puolisoehdokkaisiin tutustumiseen ja ylipäätään elämästä nauttimiseen.

Aika oli seurapiirien kehitykselle otol­linen, sillä Turku oli Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupunki, jonne maan eliitti kokoontui. Turussa oli yliopisto ja hovioikeus ja siellä asui vauraita kauppiaita. Myös venäläinen sotilas- ja siviilihallinto majaili kaupungissa. Seurapiiri oli myös poliittinen näyttämö, joka toi yhteen suomalaiset ja Suomessa valtaa pitäneet venäläiset.

Säätyläisten elämää

Topi Artukka sukelsi seurapiirien elämään ja tapoihin väitöstutkimuksessaan Tanssiva kaupunki. Turun seurapiiri sosiaalisena näyttämönä 1810-luvulla. Tutkimus osoitti, että seuraelämä oli eliitille tärkeä keino luoda suhteita sekä kehittää hierarkioita ja valta-asetelmia.

– Säätyläisten seuraelämä koostui julkisista tanssiaisista, vierailuista, illallista, teatteriesityksistä, konserteista ja epämuodollisista tapaamisista. Osallistuminen seuraelämään oli tärkeää erityisesti verkostoitumisen ja sosiaalisten suhteiden näkökulmasta, Artukka kertoo.

"Kosmopoliittinen eliitti tanssi samoja tansseja ja joi samoja viinejä kuin kollegansa Euroopassa."
Topi Artukka

Vilkkaan seuraelämän tarpeisiin ­ra­kennettiin Turun seurahuone eli nykyinen kaupungintalo sekä kaupungin ensimmäinen pysyvä teatteritalo. Myös ravintola- ja kahvilakulttuuri muuttui, kun ulkona syömisestä ja juomisesta alkoi tulla hyväksyttävä syy tapaamisille myös eliitin parissa.

– Turussa seurapiiri eli samanlaista elämää kuin eliitit muuallakin Euroopassa. Turussa oli iso tanssipaikka ja sen yhteydessä muodikas ravintola, useita satoja katsojia vetänyt teatteri sekä lukuisten ulkomaisten vieraiden rikastuttama kulttuuriohjelmisto. Kosmopoliittinen eliitti tanssi samoja tansseja ja joi samoja viinejä kuin kollegansa Euroopassa, Artukka summaa.

Artukan väitöskirja tarkastettiin Turun yliopistossa toukokuun 8. päivänä.

Artikkelin kuvassa Turun kaupungintalo, aiemmin Turun seurahuone, joka rakennettiin vilkkaan seuraelämän tarpeisiin. Kuva on vuodelta 1890.

Kommentoi »