Apu

Tanssimalla keho ja aivot kuntoon

Tanssimalla keho ja aivot kuntoon
Tanssi tekee hyvää mielelle ja muistille, koska tanssi liikuttaa kehon lisäksi myös aivoja. Mielen ja muistin hyvinvointi on olennainen osa huippukuntoa.
Julkaistu: 15.6.2019

Tanssi on tehokas ja monipuolinen liikuntalaji. Tanssiminen kehittää kokonaisvaltaista kehonhallintaa ja nostaa peruskuntoa. Se parantaa tasapainoa, koordinaatiota, nivelten liikkuvuutta ja lihaskestävyyttä. Tanssi tekee hyvää paitsi koko keholle, myös mielelle.

Lisäksi tanssi liikuttaa aivoja. Aivot kaipaavat nimenomaan liikuttamista, virikkeitä ja älyllistä ponnistelua. Aivot eivät kulu käytössä, vaan tarvitsevat virikkeitä ja älyllistä toimintaa koko elämämme ajan. Tanssissa yhdistyvät liike ja musiikki, jotka molemmat stimuloivat aivoja voimakkaasti.

Tanssiin liittyy kaiken hyvän päälle vuorovaikutus, joka sekin on ihmisen hyvinvoinnin tärkeimpiä tukijalkoja. Esimerkiksi paritanssissa yhdistyvät liikunta, musiikki ja seura – kolme kärpästä yhdellä iskulla.

Tanssi mahdollistaa erittäin reippaan ja myös haastavan liikunnan monimutkaisine askelkuvioineen. Mutta yhtä lailla se sallii rauhallisen menon.

Tanssi on aivotoiminnan kannalta aktivoivaa

Tanssi todella on tutkitusti terveellistä; sen avulla on mahdollista jopa kuntouttaa aivoja. Siitä on saatu lupaavia tuloksia muun muassa aivoinfarktin ja muiden aivovammojen kuntoutuksessa.

Lisäksi tutkimuksissa on havaittu, että pelkkä tanssin katsominenkin on hyväksi, sillä se aktivoi aivotoimintaa. Liikuntarajoitteisetkin henkilöt voivat hyötyä tans­sista.

Myös mielelle tanssi on tärkeää, kuten liikunta ylipäätään. Liikunta vilkastuttaa verenkiertoamme, ja silloin myös aivoverenkierto tehostuu.

Fyysinen rasitus lisää endorfiinien eli  elimistömme mielihyvähormonien eritystä. Erityisesti rytminen liikunta, kuten tanssi, stimuloi aivojen mielihyväkeskusta.

Tämä vaikuttaa myönteisellä tavalla mielenvireyteen ja ihmisen henkiseen kestokykyyn.

Tanssi luo aktiivisuutta ja positiivista elämänasennetta

Lukuisissa vanhainkodeissa kiertänyt Aira Samulin kertoo aina laittavansa vanhukset tanssimaan.

– Jokainen pystyy tanssimaan ja tanssia voi kaiken ikää! Riittää, jos pystyy vaikkapa kättään heiluttamaan musiikin mukana. Tanssia ei saa mieltää pelkästään vaikeiksi askelkuvioiksi. Jokainen osaa tanssia, koska väärin ei voi tanssia, muistuttaa Sa­mulin.

– On tieteellisesti todistettu, että tanssi on hyväksi aivoille, muistille ja mielelle. Se auttaa jopa aivovaurioissa. Kun aloitin tanssin parissa, tällaisesta tutkimuksesta ei vielä ollut tietoakaan.

Tanssi on myös Samulinin elinvoimaisuuden takana. Hänen ”salaisia” aseitaan ovat myös terveet ja iloiset elämäntavat sekä positiivinen elämänasenne.

– Minä tanssin kohdusta hautaan. Se on selvä, sanoo Samulin.

1 kommentti