Apu

Tänään tv:ssä naurun juhlaa - Piukat paikat on maailman parhaita komedioita

Tänään tv:ssä naurun juhlaa - Piukat paikat on maailman parhaita komedioita
Piukat paikat perjantaina 29.11.2019 klo 20.00, Yle Teema & Fem.

Maailman parhaiden komedioiden joukkoon usein ­valittu Piukat paikat muistetaan erityisesti Marilyn Monroen elokuvana, vaikka sen pääosissa loistavat Jack Lemmon ja Tony Curtis. Marilynin vetovoiman taika­piirissä kovimmatkin vastanäyttelijät jäävät varjoon.

Billy Wilderin ohjaama klassikko kertoo kahdesta jazz­muusikosta (Lemmon ja Curtis), jotka pakenevat gangstereita kieltolain aikaisessa Chicagossa ja päätyvät naisiksi naamioituneina kiertueella olevan tyttöbändin kyytiin. Marilyn on bändin sulokas solisti.

Ristiinpukeutumista on käytetty komedian polttoaineena ennen ja jälkeen Piukkojen paikkojen, mutta koskaan sen avulla ei ole luotu yhtä hulvattomia ja kutkuttavasti eroottisia kohtauksia. Wilderin elokuva loistaa kaikilla komedian osa-alueilla. Sen kekseliästä ja pikajunan vauhdilla kulkevaa tarinaa siivittävät säkenöivä dialogi, taiturimainen tilanne­komiikka ja hallittu kehonkieli.

Viatonta ja pidäkkeetöntä seksiä tihkuva Marilyn on ­Piukoissa paikoissa parempi kuin koskaan. Komediahelmen kruunaa elokuvahistorian hauskin loppurepliikki, jonka ­seksuaalipoliittinen sisältö on radikaali vielä ­2000-luvullakin.

(Some Like It Hot, 1959/117 min) ★★★★★

Julkaistu: 29.11.2019
Kommentoi »