Apu

Tänä iltana Saara Aalto mitataanTänä iltana Saara Aalto mitataan

Oulunsalon kultakurkku on jo ennen finaalia Suomen viisuedustajien kärkeä.
Teksti Jorma Lehtola
Kuvat All over press

Suomalaisten tv-vastaanottimien tienoilla saattaa käydä rapina tänä iltana, kun edessä on elämää suurempi yhteenotto: Saara Aalto vastaan muu Eurooppa ja Australia.

Eilisillan harjoitusäänestyksessä Euroopan juryt arpoivat Aallon kolmanneksi, mutta nyt mittarit on nollattu ja edessä hermoja raastava ilta. Ääntenlasku on viritetty sellaiseksi, että nukkumaan ei kannata lähteä, vaikka joku vetäisi hurjan kaulan.

Pelin henkeen kuuluu hengästyttävä 26 laulun kimara, jonka yleistaso tosin on keskivertoa parempi. Ajan kuluksi voi vaikka harrastaa bingoa: kuka bongaa illan ensimmäisen Justin Bieberin, Beyoncén, Ed Sheeranin, Il Divon, Justin Timberlaken, tuulikoneen, tulisuihkun, halkiohameen tai selkeän lainan vanhasta euroviisusta. Kaikki löytyy.

Varsinkin Kyproksen ennakkosuosikki Fuego on yhtä déjà-vun juhlaa. Beyoncén lisäksi Eleni Foureiran pakettiin on lisätty Shakiraa, Helena Paparizouta ja Ruslanan Wild Dances - ja nämäkin vain muun muassa.

Pienestä kiinni

Vedonlyöjien ennakkosuosikkeja ovat Kyproksen ohella vanhat konkarit Israel, Irlanti, Ranska – ja Ruotsi loisteputkineen. Saara Aaltoa ei odoteta kärkeen, vaikka hän on Spotify-kuuntelussa neljäs.

Mutta hei, ollaanpa hetki realisteja. Realismia on se, että Saara Aalto on jo nyt Suomen kuuden parhaan viisulaulajan joukossa kautta aikojen, kun sitä mitataan suhteessa osanottajamäärään, 43 maata. Ensimmäiset 17 maata on jo selätetty – määrä, jolla ennen vanhaan pidettiin koko kisat.

Ei tehrä tästä nyt numeroa, mutta vielä parempaa on tarjolla.

Jos Saara laulaa kuudentoista parhaan joukkoon, hän jättää taakseen 27 maata, enemmän kuin kukaan sitten Lordin. Vertailun vuoksi: kuudenneksi vuonna 1973 laulanut Marion voitti yksitoista maata.

Jos Saara on viiden parhaan joukossa, hän on sijoituksellisestikin kaikkien aikojen toiseksi paras.

Ja kuulkaa: jos Saara voittaa pätkäyttää, niin Lordikin jää toiseksi, koska maita on kuusi enemmän kuin Ateenassa. Vaikka kakkoseksihan Saara silloinkin jää: Lordi ehti ensin.

Saara Aallon pahimmat paineet laukesivat tiistain semifinaalissa. Nyt vain nautiskellaan, sillä kävi miten kävi, jonkun lajin voittajia ollaan joka tapauksessa.

Jos tähän joku ylimääräinen haaste vielä tarvitaan, niin miten olisi Suomi vs. alkuperäiskansat?

Suomi on kahdesti ottanut päihin saamelaisilta (Vesku Loiri 1980 ja Nina Åström 2000) ja viime vuonna Australian aboriginaalilta. Tilanne on 0-3. Nyt Saara Aalto ottaa mittaa aboriginaalitähti Jessica Mauboysta. Saadaanko eeppinen yhteenotto vai 0-4?

Europe. Australia. Start. Voting. Now!

Mitä illalla tapahtuu?

Euroviisujen finaali alkaa komeasti, kun kaksi nykyfadon kirkkainta tähteä, Ana Moura ja Mariza, nousevat ensi kertaa samalle lavalle. Lissabonin kujilla 1800-luvulla syntynyt surumielinen laulu on oivaa mielenlepoa ja tyyntä ennen illan myrskyä.

Toinen pysäyttävä hetki on luvassa, kun viime vuoden voittaja Salvador Sobral kohtaa Caetano Veloson, brasilialaisen tropicália-legendan, jonka vaikutteet kuuluvat Sobralin musiikissa. Maagista.

Pakolaisuudesta laulava Madame Monsieur on nostanut Ranskan suosikkien joukkoon.

Illan päähuomion vie luonnollisesti kansojen taisto. 43 laulusta on karsittu esiin 20 ja päästetty kuusi maata suoraan finaaliin.

Vanhan liiton maista vain Kyprokselta, Maltalta ja Islannilta puuttuu voitto. Kaikki ovat olleet yli 30 vuotta alalla. Maltalla ja Islannilla, jotka tippuivat finaalista, on hopeaa, Kyproksella vain viides sija, tosin kolmesti.

Kypros on kiivennyt vedonlyönneissä paalupaikalle. Tosin Pyrrhoksen voittohan siitäkin tulisi: albanialaiskreikkalainen esittää laulun, jonka on sorvannut viisi ruotsalaista, joista yksi on puoliksi kreikkalainen. Kreikka ei liene tänä vuonna ainoa, joka antaa Kyprokselle 12 pistettä.

Haastajat idästä

Nuoremmista, etupäässä Itä-Euroopan finalisteista, ensimmäistä voittoaan kärkkyy kahdeksan maata. Synkin saldo on Tšekillä, joka parhaaltaan on ollut sijaluvulla 25, mutta eiköhän se ala kohentua, kun Mikolas Josef aloittaa irtonaisen jammailunsa.

Yllättääkö Liettuan piilokärki Ieva Zasimauskaité herkällä rakkauslaulullaan?

Bulgarian rock-viisikko Equinoxin tanssiraita, Albanian komeaääninen Eugent Bushpapa ja Liettuan upean pelkistetty rakkauslaulu, jossa sillan päähän astuu Ieva Zasimauskaitén oma aviomies, saattavat pöljänä päivänä hetkauttaa ennakkoarvioita.

”Iso viisikko” eli suuret maksajamaat ovat tavanomaista pirteämpinä liikkeellä, ja Ranska pakolaisteemoineen on ollut erityisessä nosteessa. Ja sitten on tietenkin se Unkarin hurja punk-metalli ynnä Norjan hymypoika Alexander Rybak viuluineen. Jokaiselle jotakin.

Kaiken tämän välittämiseen, se näin kauniiksi lopuksi kerrottakoon, on tarvittu 39 kilometriä datakaapelia, 588 ketjunostinta, 886 000 kiloa tarvikkeita ja 172 000 kilometriä rekkaliikennettä.

Good luck, Europe!

Julkaistu: 12.5.2018