Apu

Tämän päivän pulamies


Hätää kärsiville euromaille kelpaisivat näinä aikoina vähän huonommatkin setelit.
Teksti Yrjö Rautio

e meidän Kustukin antaa Suomen Pankin polttaa kuluneet setelit. Ei niitä polttaa pidä, vaan jakaa kansalle. Kyllä köyhille kelpaisivat näinä kovina aikoina huonommatkin setelit.

Muuan pulaliikkeen ehdokas pyrki tällä ilosanomalla Oulun vaalipiiristä eduskuntaan vuoden 1933 vaaleissa. Ei päässyt. Maailmassa ja maassa vallitsi suuri lama. Kustuksi ehdokas kutsui Kyösti Kalliota, moninkertaista pääministeriä, joka oli sillä haavaa eduskunnan puhemies ja myöhemmin tasavallan presidentti.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esittää eurokriisin ratkaisuksi kutakuinkin samaa reseptiä kuin se toinen pulamies 80 vuotta sitten: Euroopan keskuspankin on pantava vauhtia setelipainokoneisiinsa. Hätää kärsiville euromaille kelpaisivat näinä aikoina vähän huonommatkin setelit.

EU ei ole USA

Ajatus ei ole niin hullu kuin äkkiseltään tuntuu.

Yhdysvaltojen talous on lähes tauotta rankasti alijäämäinen. Se ei pyörisi mitenkään, ellei siihen sovellettaisi näiden pulamiesten ideaa: huonojakaan seteleitä ei polteta, vaan painetaan lisää ja jaetaan köyhille.

Se mikä toimii Yhdysvalloissa, ei kuitenkaan välttämättä toimi EU:ssa. EU ei ole valtio, eikä euro ole samanlainen maailmanvaluutta kuin dollari. Yhdysvallat pystyy aina siirtämään omat ongelmansa muiden maksettavaksi painamalla lisää dollareita. Ei taida onnistua EU:lta.

Ulkomaankaupalla ja siten myös valuuttakursseila on Yhdysvalloille vähäinen merkitys. Vienti ja siten myös valuuttakurssit ovat ovat elintärkeitä monille euromaille, esimerkiksi Suomelle.

Euron hekentyminen tosin edistäisi Suomen vientiä. Inflaatio vain tuppaa olemaan lääke, joka auttaa hetken taudin oireisiin, mutta johtaa lopulta entistä vakavampiin sairauksiin.

Eukosta ja eurosta

Lomat aiheuttavat avioeroja. Puolisoilla on kerran vuodessa aikaa tutustua toisiinsa, ja senhän tietää, miten siinä käy.

Tänä sadekesänä ei suomalaisille riitä enää perinteinen eukosta eroaminen - nyt halutaan erota myös eurosta.

Kaksi kolmesta katsoo, ettei muita euromaita tule enää tukea, vaikka sillä saavutettaisiin euroalueen vakaus.

On helppo ymmärtää, miksi kansan mitta on tullut täyteen. Valitulla tukipolitiikan tiellä ei näy päätä eikä häntää. Tulipalon sammuttamiseen syydetyt setelit näyttävät vain kasvattavan liekkejä.

Yhä suurempia talouksia tulee autettavien listalle. Nyt meidän pitäisi olla pelastamassa Espanjaa, jonka kansantalous on 5,6 kertaa suurempi kuin Suomen. Ja seuraavaksi...

Eihän tässä ole järjen häivää. Silti kansa voi olla väärässä. Euron hajoamisesta voi koitua vielä suurempi katastrofi kuin sen pelastamisesta.

Ketut kaivelevat

Mökilläni on toimiva työnjako: minä hautaan maahan päivällä kalanperkeet, ja kettu kaivaa ne yöllä ylös.

Työnjako toimii myös Suomen europolitiikassa: Jutta Urpilainen hoitaa hommat, pääministeri ja muut vastuunkantajat lomailevat.

Jotta Urpilaisen kesätyö ei kävisi liian helpoksi, kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jan Vapaavuori hiipi perkuupaikalle kaivelemaan maaata hänen altaan.

Julkaistu: 18.7.2012