Tämä taidenäyttely on kuin kevätaurinko: Helsingin Taidehallissa nähdään väri-ilottelua ja tekstuurin juhlaa
Kulttuuri
Tämä taidenäyttely on kuin kevätaurinko: Helsingin Taidehallissa nähdään väri-ilottelua ja tekstuurin juhlaa
Helsingin Taidehallissa nähtävät espanjalaisen Secundino Hernándezin taulut pursuavat värejä, pintoja, muotoja ja elämäniloa.

Harvoin taulujen keskeltä lähtee yhtä energisoituneena kuin Secundino Hernándezin taidenäyttelystä. Teosten upeat värit ja leikkisät muodot vaikuttavat kevätauringon ­tavoin: ne piristävät, vetävät suupielet korviin ja keventävät askelta. Itse ainakin lähdin Taidehallista uutta intoa uhkuen!

Helsingin Taidehallissa nähtävä näyttely on Hernándezin suurin yksityisnäyttely ulkomailla, mutta jatkoa varmasti seuraa. Taidehallissa käy hyvin ilmi, miksi vuonna 1975 syntynyt espanjalaistaiteilija on kansainvälisessä nosteessa ja kasvavan kiinnostuksen kohde.

Tauluissa on helppo nähdä viitteitä vaikkapa Miróon tai El Grecoon – näyttelyssä nähdään jopa suora tulkinta viimeksimainitun apostoleita ja Jeesusta kuvaavasta maalaussarjasta –, mutta Hernándezin tyyli on silti omanlaisensa.

Rojo (2016)

Omaa tyyliä luo myös Hernándezin tapa kehitellä itse työkaluja. Lisäksi hän käyttää muita epätyypillisiä välineitä, kuten painepesuria. ­Tauluissa nähdään muun muassa hauskoja maalipyör­teitä ja roikkumaan jääneitä maalin­repaleita.

Ei ole sattumaa, että näyttelyn ovella muistu­tetaan, että teoksiin ei saa koskea. Paksut, kolmiulotteiset, maalipyörteitä esittelevät ja paikoin ­jopa tahmeilta näyttävät teokset todella houkuttelevat hipelöimään.

Secundino Hernández Helsingin Taidehallissa 13.5. asti.

Yläkuvassa Feel at Ease (2017).

Kommentoi »