Talviuinti helpottaa unettomuutta, edistää terveyttä ja parantaa kehonkuvaa – 4 hyvää syytä altistaa itsensä kylmälle
Terveys ja hyvinvointi
Talviuinti helpottaa unettomuutta, edistää terveyttä ja parantaa kehonkuvaa – 4 hyvää syytä altistaa itsensä kylmälle
Kylmäuintia voi harrastaa Suomessa suuren osan vuodesta. Se tekee terveydelle hyvää ja on kiva tapa nauttia talvesta.
Julkaistu 6.1.2022
Apu

1. Auttaa nukkumaan

Talviuinti vapauttaa verisuonista serotoniinia. Se helpottaa tutkitusti unensaantia. Jos unetto­muus liittyy taipumukseen herätä murehtimaan huoliaan öisin, voi säännöllinen avantouinti auttaa tuomaan tauon liikaan omassa päässä pyörimiseen.

2. Kylmän kosketus antaa mielihyvää

Kylmäaltistus vaikuttaa ­samaan tapaa kuin kosketus. Se saa aikaan oksitosiinia eli mielihyvähormonia. Sama hormoni liittyy rakastu­misen tunteeseen sekä ­fyysiseen ja emotionaaliseen läheisyyteen. Vaikka niistä olisi arjessa pulaa, kylmän kosketusta tarjoavat Suomen järvet ja meret.

3. Rasva ruskeaksi

Säännöllinen kylmäuinti lisää elimistön ruskeaa rasvaa. Nature Medicine -lehdessä julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan ihmisillä, joilla on ruskeaa rasvaa, on muita vähemmän sydänsairauksia, verenpainetautia ja aikuistyypin diabetesta. Tutkimuksessa oli mukana 52 000 ihmistä.

4. Kontakti omaan kehoon

Moderni kuva­painotteinen aika saa monet vertailemaan omaa kehoaan toisten kehoihin. Kylmäuidessa näkee tavallisia ihmisiä uima­puvuissa, nauttimassa elämästä. Kylmäuinnin ­avulla saa hyvän kontaktin omaan kehoon, ja siinä näkee kaikenlaisia vartaloita. Uiminen palauttaa ihmisen perusasioiden äärelle.

+ Muista: Toimi rauhallisesti

Saunasta kylmään veteen mennessä kannattaa pitää pieni tauko, jottei sydän rasitu liikaa. Sydän- ja verisuonioireista kärsivien kannattaa neuvotella lääkärin kanssa ennen kylmäuinnin aloittamista. Kylmäuintia ei kannata harrastaa ainakaan aluksi yksin.

Kommentoi »