Tuulilasi

Talvirenkaiksi nastat vai nastattomat? – näin neuvoo rengasfirma


Kovalla pakkasella ei nasta- ja kitkarenkaiden käyttäytymisessä ole suurempia eroja, ohjeistaa Nokian Renkaat.
Kuvat Anssi Kienanen

Merkitykselliseksi rengasvalinta tulee hieman leudommalla kelillä.

Nastat ovat rengasvalmistajan mukaan nappivalinta, kun ilman lämpötila on talvella viidestä pakkasasteesta viiteen lämpöasteeseen. Tien pinnalla on tällöin jäätä.

"Kun pakkasta on parikymmentä astetta, nastat ja nastattomat talvirenkaat ovat yhtä pitävät, nastattomat joskus jopa pitävämmät", sanoo Nokian Renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri tiedotteessa.

"Kovalla pakkasella jää ei ole liukasta. Mutta lähempänä nollaa jään päällä on vettä, mikä tekee siitä liukkaan. Silloin nastarengas saa pinnasta paremman otteen."

Jarrutusmatkoissa mitattuna erot eri rengastyyppien välillä ovat suurimmat nollakelillä. Kun verrataan erilaisten renkaiden jarrutusmatkoja jäällä 50 kilometrin tuntinopeudella, nastarenkaiden jarrutusmatka on Nokian Renkaiden mukaan 43 metriä ja pohjoismaisten kitkarenkaiden 60 metriä. Nastarenkailla auto pysähtyy jopa 17 metriä eli lähes neljä autonmittaa aiemmin.

Nastarenkaiden jarrutusmatkan ero on suomalaisfirman mukaan vielä merkittävämpi keskieurooppalaisiin kitkarenkaisiin verrattuna, sillä nastarenkailla auto pysähtyy jopa lähes kahdeksan autonmittaa lyhemmässä matkassa.

Nokian Renkaiden testien mukaan erot jarrutusmatkoissa lyhenevät jo 8-10 pakkasasteessa. Vaikka jarrutusmatka on edelleen nastarenkailla lyhyin, pohjoismaisiin kitkarenkaisiin on eroa yhden ja keskieurooppalaisiin kitkarenkaisiin lähes kolmen autonmitan verran.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin. 

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 11.11.2014