Tuulilasi

Talvirengaspakko alkaa joulukuun alussaTalvirengaspakko alkaa joulukuun alussa

Talvirengaspakko alkaa 1. joulukuuta ja kestää helmikuun loppuun saakka. Näiden kolmen talvikuukauden aikana on henkilö- ja pakettiautoissa käytettävä nastoitettuja tai nastattomia talvirenkaita.

Talvirengaspakko koskee myös ulkomailla rekisteröityjä henkilö- ja pakettiautoja, kun niillä ajetaan Suomessa. Asetus sallii kesärenkailla ajon talvirengaspakon aikana, jos autoa siirretään maahantuonnin, kaupan tai korjauksen takia tilapäisesti enintään 20 kilometriä.

Vaikka laki edellyttää talvirenkailta vähintään kolmen millimetrin urasyvyyttä, vaikeissa olosuhteissa tämä ei välttämättä takaa riittävää pitoa. Tutkimusten mukaan talvirenkaan urasyvyyden on oltava jopa seitsemän millimetriä, jotta lumisohjossa voi ajaa 80 kilometrin tuntinopeudella turvallisesti.

Talvirenkaat ovat pakolliset talvikuukausina, mutta Suomen säät ja kelit vaativat useimmiten pitempää käyttöaikaa. Nastoitetut talvirenkaat on säännöksen mukaan kuitenkin vaihdettava pois maaliskuun viimeisenä päivänä tai toisen pääsiäispäivän jälkeisenä maanantaina sen mukaan, kumpi päivämäärä on myöhemmin.

Vuonna 2004 pääsiäinen on huhtikuun alkupuolella. Nastoilla saa siis ajaa ensi keväänä 19. huhtikuuta saakka. Jos takatalvi yllättää, voi tätäkin päivämäärää pitää viitteellisenä.

Julkaistu: 28.11.2003