Tuulilasi

Talviautoilu on ihanaa!


Pakkanen, siitä suomalaiset tykkää – näin laulettiin aikanaan. Autosi voi olla asiasta eri mieltä.
Teksti Lauri Larmela
Kuvat Satu Nyström

10. tammikuuta talvi hiipi vihdoin koko Suomeen, ja siitä lähtien pakkaskeliä on riittänyt viikon jokaiselle päivälle. Sään raju muutos yllätti näköjään monet, sillä tien poskessa näkyy viljalti sipanneita autoja.

Mikä lienee kadon syynä? Joiltakin on varmaan loppunut polttoaine, sillä vain harva meistä muistaa, että kylmällä kelillä bensiiniä ja dieseliä menee selvästi enemmän kuin leppeällä säällä. Myös erilaiset sähköviat voivat keskeyttää matkanteon yllättävästi.

Dramaattisimmat hetket koetaan usein kotipihassa, kun auto ei yhtenä aamuna inahdakaan – muistattehan tuon oudon tunteen, kun virta-avaimen kääntö ei saa aikaan naksaustakaan: tyhjä akku.

Akun voi tyhjentää monella tavalla. Salakavalin menetelmä on nurkka-ajo kireällä pakkasella. Kas näin se käy: kylmäkäynnistys, kaksi kilometriä kauppaan, puoli tuntia kaupassa, uusi kylmäkäynnistys ja kotiin. Lyhyen ajopätkän aikana kaikki mahdolliset sähkölaitteet päällä – valoista aina istuinlämmittimiin asti.

Jos akku on jo valmiiksi vanha tai muuten vaan vajaakuntoinen, viikon kuurilla sen varauksen saa purettua niin alas, että kylmäkäynnistys 15 asteen pakkasella ei onnistu.

Yhdelle tutulleni kävi viime lauantaina juuri näin. Moottoria oli lämmitetty reilut kaksi tuntia ihan perinteisellä lohkolämmittimellä – se oli käsin kosketeltavan lämmin. Tästä huolimatta startti ei inahtanutkaan. Onneton tuttuni hälytti minut apuun, ja ihmetteli kohtaloaan. Toin mukanani laturin, ja jätimme sen puskemaan virtaa akkuun.

Sisällä kahvikupin ääressä luennoin aloittelevalle talviautoilijalle pakkaskauden erityisvaatimuksista: älä aja pelkkää katkoajoa, mieti mitä sähkölaitteita käytät ja lataa akkua verkkovirralla, jos haluat olla varma sen varaustilasta. Ja päälle vielä vihon viimeinen viisaus: lohkolämmitin ei lataa akkua, jos siihen ei ole liitetty erillistä laturia.

Tällä reseptillä pääsee jo pitkälle – ehkä jopa vappuun saakka!

Lue myös:

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 21.1.2014