Talviautoilun 10 käskyä kylmäkäynnistyksestä turvaväliin ja ilmastoinnista seisontavakuutukseen – Näihin sinun tulee uskoa
Kolumni
Talviautoilun 10 käskyä kylmäkäynnistyksestä turvaväliin ja ilmastoinnista seisontavakuutukseen – Näihin sinun tulee uskoa
Muutama vuosi sitten näin videopätkän, jossa haastateltiin massiiviseen ketjukolariin joutuneita autoilijoita. Eräs haastateltu antoi ikimuistoisen lausunnon: ”Ajoin sitä nopeutta, joka oli rajoitusmerkissä, Lauri Larmela kirjoittaa.
2Kommenttia
Julkaistu 17.11.2022
Tuulilasi

Talvi tulee – oletko valmis? Siis pöperökeleihin ja pimeyteen. Viimeistään nyt on aika käydä läpi talviautoilijan kymmenen käskyä.

Ensimmäinen käsky. Jos talvi pelottaa, pistä auto seisontaan maaliskuun loppuun asti. On ihan turha lähteä seikkailemaan liikenteeseen, jos olo tuntuu vähänkään epävarmalta.

Toinen käsky. Aja hiljempaa kuin kesäkelillä. Muutama vuosi sitten näin videopätkän, jossa haastateltiin massiiviseen ketjukolariin joutuneita autoilijoita. Eräs haastateltu antoi ikimuistoisen lausunnon: ”Ajoin sitä nopeutta, joka oli rajoitusmerkissä. Jostain syystä osuin kuitenkin edellä kulkevaan autoon, ja syöksyin sen jälkeen ojaan. En ymmärrä, että mitä oikein tapahtui.”

Kolmas käsky. Pyyhi auton ikkunat huolellisesti, ennen kuin lähdet liikkeelle. Puolisokeat kuljettajat ovat vaaraksi itselleen ja muille.

Neljäs käsky. Älä käytä ilmastoinnin sisäkiertotoimintoa. Jos sisäkierto napsahtaa päälle, lasit huurtuvat välittömästi.

Viides käsky. Älä tuo lunta autoon. Sisälle ei kuljeta jalat vaan takapuoli edellä. Kun ahteri on penkissä, puistellaan kengät puhtaiksi.

Kuudes käsky. Perehdy autosi varustukseen. Kaikki eivät esimerkiksi tiedä, että heidän autossaan on lämmitettävä tuulilasi. Se on todella pätevä turvavaruste.

Seitsemäs käsky. Kohtele auton akkua kunnioituksella. Älä siis ajele pelkkää pätkäajoa pakkasella. Jatkuvat kylmäkäynnistykset nollaavat akun nopeasti. Akku tyhjenee myös, jos käyttää polttoainekäyttöistä lisälämmitintä surutta. Se on todellinen virtasyöppö. Jonain aamuna voi käydä niin, että auto on ihanan lämmin, mutta moottori ei käynnisty, koska akku on finaalissa.

Kahdeksas käsky. Seuraa säätiedotuksia aktiivisesti. Ilmatieteen laitoksen julistukset eivät ole kuitenkaan Jumalan sanaa. Kelin näkee ikkunasta ja tuntee kengän alla.

Yhdeksäs käsky. Opettele kytkemään auton luistonesto pois päältä. Jos auto jää jumiin hankeen, luistonestosta on monesti enemmän haittaa kuin hyötyä. Jatkuvasti vetoa katkova elektroniikka estää pyöriä pyörimästä riittävän vinhasti. Hyvä talvirengas tekee kyllä työnsä, kun se saa vetää vapaasti.

Kymmenes käsky. Pidä riittävä turvaväli. Liukkaalla kelillä tien päällä voi sattua mitä vaan, joten toisten perässä ei saa missään tapauksessa roikkua. Yllättävistä tilanteista on helpompi selvitä, kun etäisyyttä edellä menijään on riittävästi.

Päivitetty 17.1.2023

2 kommenttia