Taltuta sisäinen sokerihiiri
Terveys ja hyvinvointi
Taltuta sisäinen sokerihiiri
Makeanhimo turvasi ihmisen lajinkehityksen alussa hengissä säilymisen. Nykyisin se on pikemminkin tapa, josta irti pääsemiseen ei ole poppakonstia.
Julkaistu 26.11.2015
Apu

Mahdotonta makeanhimon taltuttaminen ei silti ole.

– Sokeri on kuin huumetta, joka aiheuttaa stressitilan aivoihin. Tavasta pääsee irti parissa kolmessa viikossa, minkä jälkeen keho ei enää vaadi sokeria. Tämän olen myös itse kokenut, FLT-ravintovalmentaja Elvi Rangell sanoo.

Sokeripaastossa ei nautita mitään ruokia tai makeita juomia, joihin on lisätty sokeria. Pikkuhiljaa himo katoaa, olo tulee paremmaksi, eikä väsymys vaivaa.  

Rangellin mukaan moni unohtaa, että leivässä voi olla paljon sokeria. Myös gluteiini koukuttaa, joten leivän syöntiä kannattaa välttää.

Säännöllinen ateriarytmi ehkäisee makeanhimoa. Kun nälkää ei ehdi tulla, ei myöskään tee mieli sammuttaa nälkää makeisilla. Jos syöt liian kevyesti aterioilla etkä saa tarpeeksi proteiineja, tämä kostautuu jo päiväkahvilla: makeasta pullasta tulee vastustamaton.

Luontaistuotekaupoista saatavan kromin tehoa makeanhimon estäjänä ei ole tutkittu. Se saattaa kuitenkin vaikuttaa plasebon tavoin.       

– Lääkärikunta usein aliarvioi plasebovaikutuksia. Jos plasebo antaa kainalosauvat, joiden varassa jaksaa eteenpäin, elimistö saa tilaisuuden korjata itse itseään.

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee sokerin rajoittamista alle viiteen prosenttiin päivittäisestä energiantarpeesta.

Teksti: Riitta Heimonen

Kuva: Hanna Immonen

Kommentoi »