Apu

Taltuta punoittava ruusufinni

Taltuta punoittava ruusufinni
Loistaako naamasi punaisena ja pienillä näppylöillä koristeltuna saunan, auringonoton tai mausteisen ruoan nauttimisen jälkeen? Saatat kärsiä ruusufinnistä eli rosaceasta.
Julkaistu: 30.4.2015

Ruusufinni on tuttu vaiva noin kymmenelle prosentille suomalaisista. Sillä ei ole kuitenkaan mitään tekemistä finnien kanssa. Se on tulehduksellinen, krooninen ihosairaus, joka alkaa usein 30–50-vuotiailla.

Ruusufinnin oireita pahentavat eniten auringon UV-säteily ja kortisonipitoiset voiteet, joilla punoitusta yritetään rauhoitella. Myös stressi, kuumat tai kylmät juomat sekä alkoholi nostavat oireet – punoituksen, turvotuksen, kihelmöinnin ja pienet näppylät – nenälle, poskille, otsaan ja leukaan.    

Ruusufinniä sairastavan iho on tavallisesti herkkä ja reagoi normaalia voimakkaammin esimerkiksi ihoa ärsyttäviin säilöntäaineisiin.

– Oikeanlaisen hoidon aloittamiseksi on suositeltavaa käydä ihotautilääkärillä, ihotautien erikoislääkäri Tapio Rantanen sanoo.

Rantasen mukaan on tärkeää olla tietoinen ruusufinniä pahentavista tekijöistä, jotta oireita pystyy kontrolloimaan paremmin. Kasvojen säännöllistä pesua ei kannata laiminlyödä.  

Ruusufinnissä on monia alatyyppejä. Lievimmän alatyypin hoitoon suositellaan couperosa-iholle suunnattuja ihonhoitotuotteita sekä kosmetiikkaa. Toisen alatyypin hoitamisessa auttavat atselaiinihappoa tai metronidatsolia sisältävät, apteekista ilman reseptiä saatavat emulsiovoiteet.

Teksti: Riitta Heimonen

Kuva: Fotolia

Kommentoi »